Dags att planera för 2024 örtträdgård

|10/01, 2024

Dags att planera för 2024 örtträdgård

Har du som jag börjat så smått att fundera över årets planteringar?
Något som jag har lärt mig efter många misstag och år där inget i landen blev som jag hade tänkt mig är att ha en plan, även om du bara har tänkt att ha ett par krukor eller ett helt land så är det super bra att innan man börjar köpa in frön eller plantor för kultivering att man sätter sig och skriver ner och eventuellt skissar på vad man vill ha och vart det skall vara.
På så sätt får man en bra överblick på vad som får plats och även ta reda på hur mycket plats en planta verkligen behöver.
Något som också är bra att ställa sig innan man går till sin handelsträdgård och börjar botanisera bland alla spännande fröpåsar, är vad behöver jag egentligen? vad kommer jag använda?
Jag vet inte hur många gånger jag har gått på den känslan av att stå framför fröhyllorna som nästan är som godishyllor och plocka hej vilt för att sedan när jag skall plantera ställa mig frågan om jag verkligen äter fem sorters kål. 

Så i detta inlägg tänkte jag ge er mina bästa tips på en bra och fungerande köksträdgård. Ur en kökshäxas synpunkt. Så min lista ser säkert en del annorlunda ut från en trädgårdsmästare. Listan är en liten guide till mitt egna örtapotek och vilka örter som jag använder mest. Jag har delat upp min lista på fyra nivåer. 

Nivå 1 Grunden till en bra köksträdgård
Nivå 2 Hobby häxans örtapotek
Nivå 3 Köks häxans natur apotek
Nivå 4 Semester odlaren

Nivå 1 - Grunden

En bra grund är det som utgör stommen i din köksträdgård, och jag gissar att du har hört detta förr. Men om man sätter en bra grund så är det lättare att leka lite med en liten avsedd yta och byta ut för att testa något nytt och spännande. På denna nivån är de örter och blommor som jag använder absolut mest i ritualer, trolldom, salvor, oljor, simmerpots, sabbater och matlagning. 

Nivå 1:

Rosmarin - Använder jag massor i ritualer, simmerpots och i badkaret. Rosmarin tar inte speciellt stor plats i landet eller i en kruka och är en tacksam ört.
Lavendel - jag planterar lavendel överallt och så fort jag får chansen, fullständigt älskar doften av lavendel. Den kan användas i så mycket, hudvård, lugn och ro i te, doftpåsar, tvål, går lika bra att sätta i kruka som på friland.
Persilja - Persilja använder jag jättemycket i matlagning, men också i tinkturer mot förkylningar på hösten och för att stärka immunförsvaret, riktigt bra att torka i buketter och lägga i burkar på sensommaren.
Salvia - Varje häxa behöver ha rökelse hemma, att odla egen känns bra när man binder sina egna rökelsebuntar. också god till mat och tinkturer.
Mynta - Mynta är något som jag använder mycket i te men också vid förkylningar, snoriga näsor och hosta. Mynta sägs också kunna föra tur och lycka in i ditt liv.
Oregano - Väldigt lättodlad och tålig, bina och insekterna älskar den och då får du också bättre mångfald och blomning i din trädgård om bina dras dit. Oregano är också bra i rökelsebuntar och i mat. 

Nivå 2 - Hobby häxan

Om du har grunden och vill sätta ännu fler blommor och örter, så kommer här nivå 2 som man kan plocka ur efter man har satt nivå 1. Denna nivån går lite mer på tinkturer, hudvård och trolldom. 

Nivå 2:

Ringblommor - Inte bara så vackra och fina men också riktigt bra i salvor och hudvård. Jag odlar massor av ringblommor varje sommar som jag sen plockar av blombladen och torkar. Ringblommor är också ätbara.
Koriander - Personligen så är Koriander ett måste i min trädgård då jag älskar det, vi äter massor av koriander till grillat. Men Koriander är också riktigt bra om man lider av magbesvär, och illamående.
Körvel - har en liten aning av körvel i smaken och är riktigt bra om man har orolig mage, förr i tiden trodde man att det skyddade mot pesten! Körvel är en väldigt C-vitaminrik ört.
Citronmeliss - har en lugnande effekt och är riktigt bra att göra te på och dricka på kvällen, gärna med lite kamomill och lavendel, då har du ett eget sov gott te.
Salladslök/ gräslök - all typ av lök är bra att ha i sin trädgård, lök har antibakteriell effekt och är självklart väldigt god i mat också. 

Nivå 3 - Köks häxans örtapotek

När du har kommit så här långt har du säkert hittat egna favoriter som inte finns med på min lista och självklart skall man gå efter sin egen magkänsla och vad som växer där du bor, det handlar ju inte bara om gröna fingrar utan en del om växtzoner och klimat. Några favoriter som jag inte vill vara utan hittar du här men de är som sagt inget jag använder mängder av. 

Örter: 

Basilika - Nu undrar du kanske varför basilikan inte kom förrän på sista nivån, personligen använder jag nästan bara basilika i mat och inte i mängder så den får en liten men solig plats där den kan få växa.
Chili - är lite svårt att sätta på friland men i en kruka mot en solig vägg brukar chili gilla. Chili är bra för matsmältningen och kan också användas i olika ritualer men oftast då i små mängder.
Daggkåpa - Jag har rätt mycket daggkåpa hemma och jag plockar av bladen och låter torka dem på sensommaren, sen sparar jag i burkar för resten av året. Daggkåpa används därför i anti-rynkkrämer och innehåller stor mängd fukt. Daggkåpans garvämnen i kombination med den eteriska oljan ger läkeörten dessa sammandragande och helande egenskaper
Dill - har lugnande, kolikdämpande och laxerande egenskaper, men man skall inte använda den i för stora mängder. 

Nivå 4 - Semester odlaren

Att odla i sommarstugan kan vara lite svårt då man inte kan vattna regelbundet, Vissa växter kräver ju mer omsorg än andra så de kanske man skall hålla sig ifrån när man planerar odling i stugan. Pallkragar och krukor torkar fortare ut än vad friland gör men det är också svårare att kontrollera en växt på friland. Exempelvis oregano och mynta som gärna tar över och sprider sig snabbt dessa två skulle jag inte rekommendera att du sätter i en pallkrage eller i ett land där du vill att det skall växa något annat. Men i stora krukor är det jätte fint!

Örter:

Rosmarin - lättskött, tar inte stor plats och kan även övervintra i vissa klimatzoner. Klarar sig bra själv men ge den vatten om det är väldigt soligt och torrt.
Oregano - perfekt växt i sommarstugan, vill man fylla stora ytor och få mycket bin är detta en riktigt bra växt.
Lök - lök är ofta väldigt tåliga och kan komma tillbaka flera år i rad.
Lavendel - gillar lite torrare gärna stening jord, gillar även soliga platser.
Citronmeliss - också tålig och blir ofta som en stor buske. 

Bonus! 

Naturen är så fantastiskt att det finns många örter och blommor som växer vilt som är riktigt bra att torka och ha i sitt naturapotek. Självklart måste man ha koll på så att man inte plockar på någon annans mark eller trädgård. 

Örter som växer vilt:

Rödklöver - Oj vad jag älskar rödklöver och plockar massor och torkar, Rödklöver är slemlösande och kan användas vid exempelvis hosta och astma. Som medicinalväxt är den även urindrivande och har lugnande egenskaper. Läkeörten är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och ökar kroppens avgiftningsförmåga. Färska blommor och småskurna blad kan användas i sallader eller till sommarens grillrätter.
Rölleka - växer ofta i dikeskanter eller på ängar. Blommorna är vita och är riktigt bra att torka, de är bra mot huvudvärk, Röllekan anses också verka febernedsättande och svettdrivande vid exempelvis förkylningar. Rölleka motverkar även förkylningar då den både är antiinflammatorisk, dödar bakterier och bättrar immunförsvaret.
Älggräs - Älggräs innehåller höga halter av salicylsyra som har en naturlig smärtlindrande effekt i kroppen och lämpar sig bra att använda när du känner dig tung i kroppen. Älggräs växer också ofta vid dikeskanter och där det är lite våtare mark. 

Nu tror jag att jag får avsluta detta inlägg innan det förvandlas till bok! För dig som orkat läsa så här långt hoppas jag att du har fått lite ny inspiration och kanske ett och annat tips! Om ni har frågor så hittar ni mig enklast på instagram under nordiccrystalse. 

Må gott vänner!

Anna