Ametist


Ametist - Ursprung och historia

Ametist är en lila färgad variant av mineralet kvarts. Den kan vara allt från vit till ljus lila till riktigt mörk lila, färgen bestämmer hur ädel ametisten är. Om den är vit till ljust lila är den oädel, och är den lila till mörk lila är den ädel. En ametist kristall kan ha både ädlare och oädlare partier i samma kristall. Den vackra lila färgen uppkommer av inlagrade järnatomer och joniserande strålning. Man kan ändra Ametistens färg artificiellt under väldigt höga temperaturer, då kan det till exempel bli en upphettad citrin. (Dock ändras inte ametistens egenskaper)
Sitt namn har ametisten fått från det grekiska språket och betyder "oberusad" då man under antiken trodde att man inte kunde bli full eller berusad om man drack alkoholhaltiga drycker ur en bägare eller snidat glas gjort av ametist. Ametist är förknippad med helgonet Valentin (Som har gett namn åt alla hjärtans dag) det sägs att Valentin bar en ametistring med en bild av kärleksguden Cupido ingraverad.
Ametister finns i vackra geoder / grottor och kluster och växer som spetsar. 

Ametist som smycken

Ametist har historiskt sett ansetts som en dyr och värdefull ädelsten då den var relativt ovanlig fram till den senare delen av 1800 talet då man hittade nya fyndigheter och priset på ametist sjönk när utbudet blev bättre. På grund utav ametistens vackra färg har den alltid varit populär i smycken. Under medeltiden var ametisten adels älsklings kristall och den användes för att smycka kläder och hårkreationer. De norska kunga- och drottningkronorna från 1818 respektive 1830 är besatta med ametister. Vid världsutställningen i Paris gavs tsaritsan Maria Fjodorovna (Kallades Dagmar av Danmark som var gift med Tsar Alexander III Alexandrovitj ) av Ryssland tre slipade ametister från Mursinka, nordost om Ekaterinburg i Uralbergen. Dessa var av den bästa kvalitet världen dittills sett och man kom sedan dess att jämföra ametisterna av högsta kvalitet med Mursinka-ametister, även kallad Sibirisk ametist.

Ametist - egenskaper

Vilken läkesten Ametist är, den är helt enkelt fantastisk om du behöver lugna energier, harmoni och att dämpa oro och ångest.
Det är en extremt stark och skyddande kraftkristall. Den har hög andlig vibration och är bra för själen, den förstärker ditt andliga medvetande. Den kan hjälpa dig vid missbruk och står för nykterhet.
Ametist lindrar dig som är nedstämd och hjälper oss att bearbeta sorg. Om du har den i sovrummet eller under kudden kan den hjälpa mot mardrömmar och sömnlöshet. Den motverkar också negativa jordenergier som kan få ett hus att kännas ogästvänlig.
Ametist hjälper hormonproduktionen och stärker immunförsvaret.
Tänk dock på att den kan blekna i solljus.

Kristallin form:Triagonal
Månadssten: Februari
Chakra: Tredje ögat
Mohs hårdhetsskala: 7


Dröm Ametist
Fantom ametist
Lavendel ametist
Ananas ametist
Chevron ametist
Rosa ametist


Ametist måne

Slutsåld