Bärnsten

Bärnsten - ursprung och historia

Bärnsten är egentligen inte någon kristall utan fossilerad kåda. Naturligt är Bärnsten gul eller gulbrun om den är grön är den färgad. Stenarna eller den förstenade kådan kan vara upp till 30 miljoner år gamla. Bärnsten har fått sitt namn från tyskans Börnsteen och betyder att brinna, eftersom Bärnsten fungerar utmärkt att använda till rökelse. Det gamla fornordiska namnet på Bärnsten är rav, detta namn används fortfarande i Skåne, Danmark och Norge. Den kan också kallas honungs sten, och i den gamla Nordiska folktron kallade man den Frejas tårar. Nästan all bärnsten kan man härleda tillbaka till Östersjön eller Nordsjön. Den allra finaste klassade bärnstenen kommer i från södra Östersjön och är så lätt att den kan kastas upp av vågorna när de slår mot stränderna. Oftast kommer Bärnsten från barrträd och kan innehålla fossiler av växter och insekter. Bärnsten har använts i smycken eller amuletter ända tillbaka till neolitisk tid. Under vikingatiden kunde man använda bärnsten som betalningsmedel. 

Bärnsten - egenskaper

Trots att bärnsten inte är någon kristall eller har kristallinstruktur (den är amorf, alltså formlös) så har den helande egenskaper.
Bärnsten är kraftull, jordande och helande. Den drar sjukdomar ur kroppen, Den kan dessutom hjälpa korttidsminnet. Den sägs ha en solig och varm energi som ger glädje och värme. Den fungerar också upp piggande. 

Kristallin form:Amorf
Månadssten
Chakra: rot chakrat
Mohs hårdhetsskala: 2-3
Kristallvatten: bara indirekt