Kalkspat (Kalcit)

Kalcit - Ursprung och historia

Kalcit eller kalkspat är ett bergartsbildande mineral, bestående av den kemiska föreningen kalciumkarbonat. Den är porös och skall inte ligga i vatten då den kan lösas upp. Kalcit är en av de vanligast förekommande mineralerna i sin vita eller genomskinliga färg. Men den förekommer också i röd, blå, gul, orange, rosa, svart och en relativt ny fyndighet som heter caribbean blue.
Kalcit är känd för sina optiska egenskaper och då är det speciellt Islandsspat som har de främsta optiska egenskapen dubbelbrytning vilket är en optiskt fenomen som gör att man kan se dubbelt genom vissa av dessa kristaller. 

Kalcit - egenskaper

Kalcitens mer generella egenskaper är att det är en kraftfull reningskristall, den fyller också på med massa ny och frisk energi efter den har rensat ett rum från gammal, negativ och stagnerad energi som inte har något syfte eller som drar ner energi nivåerna. Om du har ett rum där du ofta känner dig trött eller för huvudvärk i kan det vara värt att testa att lägga en kalcit där. Inom healing är det en kristall man använder för att tillföra ny energi.

Kristallin form:Trigonal
Månadssten
Chakra: 
Kron chakra
Mohs hårdhetsskala: 
3
Kristallvatten bara indirekt

Fler typer av Kalcit

Blå Kalcit
Röd Kalcit
Grön Kalcit
Gul Kalcit
Klar Kalcit 
Orange Kalcit 
Rosa Kalcit
Svart Kalcit
Islandsspat
Caribbean blue kalcit