Allmän information om kristaller
Vad är en kristall?
Kristaller är molekyler och atomer som har trängt upp inne ifrån jordskorpan, när de senare närmade sig jordens yta stelnade de och tillsammans bildades olika mineraler, (beroende på vilka atomer och molekyler som tillsammans bildade mineralet bildades olika atom strukturer, detta kallar vi idag kristallina strukturer.) Det finns 7 stycken kristallina strukturer och 2 stycken formlösa strukturer. Kristallina material behöver inte ha samma struktur genom hela materialet, och vissa kristaller kan stanna upp att växa och sedan sker en kemisk förändring i naturen som gör att de börjar växa igen. Vissa kristaller kan växa på andra och kallas då matrix.
Kristallers betydelse och historia
Kristaller har använts som magiska beskyddare, helare och talismaner så långt tillbaka i tiden som vi vet om. Kristaller och stenar har alltid haft en speciell plats hos människor och redan de allra första civilisationerna såg kristaller som kraftfulla och heliga, fulla med mystik och andlighet.
Så när du håller en kristall i din hand så för du vidare en tradition som är flera tusen år gammal. Bland de äldsta amuletterna som arkeologer har hittats är ca 30 000 år gamla och är av Baltisk bärnsten. Man har också hittat Bärnstens pärlor som är ca 10 000 år gamla i Storbritannien. Den första boken om Kristaller skrev 315 f.kr av Theophrastus där han kartlägger kraften bakom helande stenar och kristaller.
Hur fungerar en kristall?
Hur kan en sten eller kristall ha egenskaper, hjälpa oss att läka eller ge oss frid och lugn kanske du tänker. Och det är inte så mystiskt eller magiskt som det kanske låter. Alla kristaller har en egen vibrationsfrekvens, allting i universum vibrerar på olika frekvenser, människor, djur, växter och så vidare. Kristaller har perfekta och unika strukturer som gör att de fungerar som stämjärn för de olika vibrationerna. De kan alltså hjälpa till att lösa upp energi blockeringar och rensa låg vibrerande energier som ofta är negativa och sjuka. På grund utav de olika vibrations frekvenserna så har kristaller olika egenskaper som de kan hjälpa oss med.
Mohs hårdhetsskala
År 1812 skapade den tyske mineralogen Carl Friedrich Christian Mohs något som kallas Mohs hårdhetsskala. Detta är en skala för att ranka mineralers olika reptålighet. På detta sätt har man kunna fastställa alla de hårdare mineralerna som exempelvis Diamant kan användas för att skära mjukare mineraler som koppar. Därför används diamant o borrhuvuden för att ta borra sig igenom hårda material som granit och marmor. Alla kristaller är katalogiserade på Mohs hårdhetsskala.