Turkos

Turkos - ursprung och historia

Turkos är ett blått- till grönfärgat kryptokristallintsekundärt fosfatmineral. Det är en relativt sällsynt och dyr sten. Om den skulle vara grönaktig istället för blå/turkos så är den av sämre kvalitet. Den har den fått sitt namn efter landet Turkiet eftersom de Kristna Korstågsriddarna hittade den för första gången där och döpte den till turkos eller turkisk sten som den också kan kallas, detta var dock en missuppfattning eftersom turkos inte kommer ifrån Turkiet och hade använts som betalnings medel, och smycken i flera tusen år. Den tros vara en av de äldsta ädelstenarna som lokala människostammar har känt till.
Turkos kommer istället ifrån Iran och Afghanistan, där den kallas "firuze". Turkos har använts i flera tusen år i andra delar av världen exempelvis i Kina och österländska healing ritualer, den har använts som mosaik till skulpturer av både Aztekerna, Navajo indianerna och apache indianerna.
Turkos var också en väldigt helig sten i forna Egypten och den kunde hittas i floden Sinai. Den förknippades med kärleks gudinnan Hathor.

Turkos - egenskaper

Turkos sägs mildra migrän och reumatism, den skall också lindra astma anfall och allergier och stärker kroppens motståndskraft mot virus och infektioner.
Turkos skall också kunna stärka ditt undermedvetna och hjälpa dig ta rätt beslut som du redan har inne i ditt medvetande.
Om man är rädd för att barn skall ramla i trappan hemma är det bra att lägga turkos vid foten av trappan då den kan förhindra fall. Detta kan också vara bra hos äldre om de är lite osäkra på att gå i trappor.
Turkos lär oss att inte vara rädda för vår egen styrka.
Tänk på: att om du hittar en billig turkos (turkos kan vara rätt dyr) så kan det i vissa fall vara en färgade Howlit och alltså inte alls ha de egenskaperna som en turkos har.