Agat

Vad är en agat kristall?

Agat är en vaxartad kristall som är bildad av mikroskopiska kvartskristaller. En agat kristall är uppbyggd av flera tunna, olikfärgade skikt (därför är agat en kristall som ofta kommer i skivor då det är ett bra sätt att få fram agatens vackra färger och mönster. En agat kan vara allt ifrån genomskinlig till färgad. (Detta är en kristall som ofta färgas på konstgjord väg) Det finns och flera olika typer av agat kristaller vissa mer sällsynta än andra. 

Agat - historia och ursprung: 

Agat har fått sitt namn efter den antika benämningen på floden Dirillo i Sicillen som var Achates. Det var den grekiske filosofen, naturforskaren och författaren Theofrastos som hittade dessa kristaller vid flodens strand och skrev om dem. I det antika Grekland användes agaten som en läke och healing kristall och sas ha magiska läkande krafter. I Egpyten smidde man smycken där man infattade agat kristaller för beskydd, balans och läkande energi. På detta sätt hittade agaten vägen till Ryssland som också dem upptäckte agatens läkande egenskaper på så sätt fann den sig vägen till Europa och idag är agaten en av våra mest älskade och använda läke kristaller.
Agater har hittats i flera olika länder, exempelvis: Brasilien, Finland, Uruguay, Skottland, Indien och i Sverige. 

Agatens andliga egenskaper:

Agat verkar sakta men är både lugnande och lindrande. Det är en balanserar och hjälper oss att finna balans mellan själen och kroppen, men också mellan vardag och högtid.
Agat uppmanar dig till att tala din sanning, och hjälper till att stärka mentala funktioner. Agater med klara kristaller kan stimulera minnet.
Om du vill använda agat inom healing så hjälper den till att stabilisera auran, den omvandlar också negativa energier till positiva.

Agatens fysiska egenskaper:

Om man ser till den fysiska sidan av agatens egenskaper kan den hjälpa oss att släppa på blockeringar och spänningar i kroppen, sen lugnar och ger oss frid. Det är också en bra kristall att bära med sig då den inger en känsla av trygghet. Den kan också läka inre sår och ibland även sjukdomar. 

Olika varianter av agat:

Texten ovan är en generell beskrivning av agat släktet men de olika varianterna av agat har också mer specifika egenskaper än de generella som står här ovanför. Om du letar efter en agat som du vill skall ha något mer specifikt så kolla i kategorierna här nedanför. 

Kristallin form:Trigonala
Månadssten
Chakra: Hals, hjärta, solar plexus (Beroende på vilken agat typ)
Mohs hårdhetsskala: 6,5-7
Kristallvatten: Kan användas direkt

Om du vill veta lite mer om specifika agat sorter så hittar du dem här: 

Blå Band agat
Dendritisk agat
Mossagat
Botswana agat
Blomster agat
Eld agat
Turitella agat
Vit agat
Agatkonglomerat