Rökelse

Rökelse genom historien

Rökelse har använts i de flesta kulturer men på lite olika sätt, i Österländsk tradition och kultur bränner man oftast harts ( typ av kåda) eller tätt packat torkade växter i konor eller pinnar. De luktar oftast aromatiskt och rökigt. I Europeiskt och nordisk historia binder man samman olika typer av örter och gräs som man sådan tänder eld på och lät glöda så att man fick en väldoftande rök. Rökelse har alltid haft en mystisk och helig symbolik och har oftast en stark koppling till religion och tro men även inom andra livsåskådningar som häxkulten, new age och natur människor används rökelse i olika typer för rening och energi utbyte.

Rökelse inom religionen

Det är främst inom religionen om man skall se historiskt sett som rökelsen har varit som störst. Inom flera olika religioner anses rökelsen vara rena böner som stiger upp till gud. Inom den Ortodoxa kyrkan så används rökelse i gudstjänsterna då en präst bär runt en vacker ampel med brinnande rökelse. Rökelse nämndes redan i Biblen och var en väldigt dyr och fin handelsvara. I vissa fall kunde den vara dyrare än guld. 

Vad är rökelse?

Rökelse är helt enkelt torkade örter, växter eller kåda som man kan elda och få ren och härlig aromatisk rök.
Rökelse är något som alla borde använda sig av, det renar energierna runt dig eller i ditt hem. De rensar bort gammal, stagnerad energi som ligger och tar kraft.
Rökelse kan också skapa lugn och trygghet i ditt hem eller på jobbet, den kan också rensa bort sjukdom och förkylningsvirus om man exempelvis använder sig av eukalyptus buntar. Man kan binda sina egna rökelse buntar med örter eller gräs som man tycker om. tänk på att torka det ordentlig. Ett tips som jag själv använder mig av är att jag eldar upp mina torkade gamla lavendelkvistar på hösten. Jag älskar lavendel och har många buskar hemma. Lägg de i öppna spisen eller i en står eld tålig skål och elda upp dem. Lukten är fantastiskt och du får en lugn känsla i ditt hem. 

Olika typer av rökelser

Det finns flera olika typer av rökelse, harts / kåda är oftast små klumpar som man tänder eld på. Rökelsepinnar är enkla att använda då de slocknar av sig själv. Rökelsebuntar håller oftast längre än vanlig pinnar. Man kan också använda sig av lös rökelse eller till och med pulver.
Några av de mest intressanta rökelserna:
Palo santo är bitar från det heliga trädet, och växer i Ecuador i Peru. Palo santo trädet har använts i flera tusen år inom medicin och botemedel mot stress, ångest och oro. Enligt traditionen måste Palo santo trädet självdö och sedan ligga och torka i minst sju år innan det får användas som rökelse.
Tjärved eller kådved är en Nordens motsvarighet till Palo santo, det har använts som tändved så länge vi vet och har alltid haft en högtidlig betydelse för människor i norden. Tjärved är tallstubbar som har murknat på utsidan och som har stora kåd haltiga partier inuti. Det är inte lov att att ut i någons skog och plocka utan var noga med att få tillstånd från markägaren. På grund utav att den är så kåd haltig så är den väldigt lättantändlig.

Reningsset

Slutsåld