Rökkvarts

Rökkvarts - ursprung och historia

Rökkvarts har fått sin rökiga murriga färg utav något som heter joniserande strålning (från radioaktiva mineral i omgivningen) dessa har då påverkat mineralet kort efter att det bildades. Men du kan vara lugn det finns ingen radioaktivitet i rökkvartsen nu .
Tänk på att riktigt mörk rökkvarts som inte går att se igenom oftast är artificiellt bestrålad. Eller upphettad, detta kan ändra rökkvartsens egenskaper eller göra dem mindre kraftfulla, naturlig rökkvarts är oftast något ljusare och går att se igenom. En av de största rökkvarts fyndigheterna som man har hittat är i Skottland och då kallas den Cairngorm.
Enligt folktron trodde man att rökkvarts skyddade mot all typ av otur, och det var en kristall som ofta användes i krucifix och sattes upp i sovrummet eller ovanför ingångsdörren för att mota bort allt ont som kunde komma in. Den sägs också kunna skydda arbetsfordon eller bilar mot stöld om man lägger en rökkvarts i fordonet. 

Rökkvarts - egenskaper

Rökkvarts sägs kunna smälta bort knutar, smärta och spänningar i muskler och lemmar. Den sägs också kunna rena bukspottskörteln och bota sömnlöshet.
Rökkvartsen lär oss att det alltid finns ljus bortom mörkret och är en underbar kristall att använda som kristallkula, då sägs den kunna öppna portaler till andevärlden. Den hjälper oss också att hålla fötterna på jorden och finna fattningen under svåra och jobbiga perioder. Väldigt ångestdämpande och lugnande kristall.