Jade


Jade - ursprung och historia

Jade / Jadeit / Nefrit, kärt barn har många namn, Jade är ett silikat mineral. Huvudfyndigheten för Jade idag är i Kanada.
Jade finns i många olika färger så som grön, orange, lavendel, blå, röd och vit. Oftast känns det som om Jade har en lite tvålaktig yta. Den är rätt lätt att få tag på men vissa färger är svårare än andra. Vad som kan vara bra att veta är att Nefrit jaden är lättare att få tag på än Jadeit, Jadeit är lite halv genomskinglig och kan kännas lite krämig.
Jade har en rik och stark historia i Kina, speciellt före 1800 talet. Enligt Kinesisk tradition gjordes skålar av jade för att kunna ladda upp maten med livskraft (chi). Det finns också en tradition med att friare gav sina tilltänkte en fjäril gjord utav jade för att visa att de vill ge varandra evig kärlek. 

Jade - egenskaper

Jade är en stenen som symboliserar frid och renhet den används ofta i massage redskap ex Gua Sha. Jade kan bäras som en skyddande amulett då den skyddar sin bärare från skada och ger harmoni.
Jade är stenen för de som har problem med njurarna. Den främjar också fertilitet och är bra att ha med sig vid en födsel. Jadeit och Nefrit har i princip samma egenskaper. Jade kan också hjälpa till att öka tillväxten för företag. För att se de andra Jade färgernas specifika egenskaper- Kolla under deras kategorier. 

Kristallin form: Monoklin
Månadssten
Chakra: hjärtchakra
Mohs hårdhetsskala: 6,5-7
Kristallvatten: Kan användas direkt

Brun Jade
Blå Jade
Grön Jade
Gul Jade
Lavendel Jade
Röd Jade
Vit Jade