Jet

Jet - ursprung och historia

Jet kallas också Gagat, häxbärnsten eller svart bärnsten. Detta är en egentligen inte en bergart utan fossilerat trä som under extremt lång tid har packats ihop och förvandlats till en tät form av svart kol. Den är lika forntida och urgammal som bärnsten.
Den användes redan av stenålders människor som magiska amuletter den troddes skydda mot mörkrets krafter. Under vikingatiden här i Skandinavien använde vikingakvinnor sländor av jet för att sy in beskydd i sina makars kläder när de skulle ut i viking ( plundrings resor)
Lite senare runt medeltiden och helt fram till modern tid har jet varit en populär amulett för sjömäns hustrur, de bar jet när deras män var ute till sjöss för att de skulle komma tryggt tillbaka i hamn igen.
Jet är också helgad åt Kybele som är de gamla grekernas jordmoder och beskyddare av vita häxor och god magi.
Man trodde att jet symboliserade vår kontakt med våra förfäder, att om man bar jet på sig så levde förfäderna vidare inom oss. 

Jet - egenskaper

Jet kan lindra tandvärk om man bär den nära ansiktet, den kan också lindra nervvärk, migrän och magsmärtor. Jet kan också lindra och faktiskt motverka förkylningar.
Den kan också hjälpa personer som drömmer mycket mardrömmar, lägg den gärna i sovrummet för lugnare sömn.
Har du ett djur som är mycket gammalt eller väldigt sjukt kan jet ge kraften till djuret att släppa taget och gå vidare för att slippa smärtor.
Jet drar ut negativ energi och hjälper till att dämpa rädslor som är utan grund.
Det påstås att de människor som dras till Jet är gamla själar och har levt många liv på jorden.
Jet sägs också stabilisera ekonomin och skydda företag, den kan stabilisera ett företags ekonomi. 

Jet i ritualer

Ta en spetsig jet kristall, (antingen slipad med en spets eller två) lägg den med spetsen mot husets ytterdörr. Den kommer då hjälpa till att hålla borta fientliga eller oönskade influenser som kan försöka attackera både ditt hem och din familj.