Ostara - Vårdagjämning

Ostara - Vårdagjämning - Tranafton 20 Mars

Vårdagjämningen markerar att dag och natt är lika långa. Naturen är helt i balans och vi börjar se knoppar på träden och känna värmen i solen. 
Inom häxreligionerna firar man Ostara vilket oftast betyder att man gör ritualer för att komma helt i balans och försöka få bort obalanser i sitt liv. Vart Ostara härstammar ifrån finns det väldigt många olika teorier. Just ordet Ostara kommer troligtvis från ordet Ēostre som är en västgermansk förkristen fruktbarhetsgudinna. 
Så Ostara och vårdagjämningen är samma högtid bara med olika namn. Den förknippas med ljusa pastellfärger, skira vårblommor, påskliljor, ägg och fjädrar, precis som påsken gör. Den är också precis som Imbolc förknippad med eldar. Och förr i tiden var det vanligt med vårdagsbål. 

Tranafton

En annan dag som också är förknippad med vårdagjämningen och som inte är så vanlig nu för tiden är Tranafton. Detta är en gamal nordisk tradition. Tranor har alltid varit starkt förknippade med mystik, häxkonst och schamanism. Det är en fågel som bär på kunskap och budskap, den flyger sin väg på vintern för att sedan återvända med ljuset och våren. Enligt gamla skrifter och berättelser kunde völvor och kloka gummor ta sig tranhamn för att ta del av dess enorma visdom. ( Att ta hamn, betyder att man kan förvandla sig till djur för att ta del av deras utseende och kunskaper) Tranafton infaller kvällen innan vårfrudagen som är 25 mars. (Våffeldagen i modern tid) Förr var det en afton då vuxna klädde ut sig till trana och la små ägg och godsaker till barnen i strumpor eller askar. Man kunde också skicka små roliga och fina tranbrev till varandra med små texter eller roliga historier på.