En naturlig citrin 

En kemiskt uppvärmd ametist som skall likna en citrin. 

Hur kan jag veta om min kristall är äkta? 

Kristaller och healing stenar är en hel vetenskap, det kan vara väldigt svårt att avgöra om de kristallerna man köper exempelvis på nätet, eller i lives, eller av privatpersoner är äkta kristaller. 
Det kan även vara svårt för oss butiker, då vi har ett ansvar att inte missleda våra kunder. Hos oss har vi leverantörer som har certifikat på att deras stenar är etiskt framtagna, det är gjort av personer/grupper som har lisence för att få leta kristaller. Självklart kan misstag smyga igenom men vi jobbar hela tiden aktivt för att ha den bästa kvalitén som är möjlig. 

Men finns det då några knep som man kan ta till för att avgöra om ens kristall/sten är äkta? Javisst! Här nedanför har vi listat några knep som man kan testa. 

1. En bra tumregel är att om en kristall är extremt billig, (mycket billigare än allt annat på marknaden i samma kristalltyp) så är den antagligen inte äkta. Tyvärr är det så att man får vad man betalar för. 

2. Om du misstänker att dina stenar är oäkta så kan du sätta en tändare under stenen, vissa billiga sorter som säljs är gjorda i plast och kommer då börja smälta. 

3. Tyngd, en sten eller kristall skall kännas som en sten och alltså ha lite tyngd, glas, plast och andra lättare material som kan användas för att efterlikna stenar brukar inte ha riktigt samma tyngd. 
4. Vissa kristall sorter manipuleras oftare än andra, då kan det vara bra att veta om vissa termer, exempelvis uppvärmd Citrin är ametist som på kemisk väg har upphettats för att likna citrin. Den har dock inte citrinens egenskaper. En naturlig citrin är också upphettad ametist men har tillkommit på naturlig väg i naturen.