Yule - Midvinterblot

Yule - Midvinterblot:

Yule är det Wiccanska ( Wicca är en mordern häxreligion) namnet på vintersolståndet. Här i Norden innan vi blev kristnade uppmärksammade vi och firade vintersolståndet genom att göra midvinterblot och bjuda in till gästabud. Att blota drar tankarna genast till djur eller människo offring, vilket det sällan var ens på den tiden. Idag när vi blotar kan vi antingen lägga fram lite extra mat till våra gudar och gudinnor eller en vacker vinterkrans. Det är självklart upp till dig vad du önskar "offra" till gudarna. Men tänk på att det behöver inte vara något stort. Ordet jul härstammar faktiskt från ordet Yule.
Gemensamt för de flesta natur religioner och häxgrenar är att vintersolståndet markerar starten på det nya året. Den behornade guden återföds, gudinnan förvandlas från dödsgudinnan till den lilla flickan.
Ljuset återvänder och det är dags att göra upp planer för året. Se vintersolståndet som en nystart och en riktigt bra tidpunkt att exempelvis göra en eldritual för att släppa sådant som man vill lämna bakom sig i det gamla året. 

Under yule brukar man dekorera med sådant som hör säsongen till, exempelvis grankvistar, apelsiner, nötter, stjärnanis, kanel, kottar och självklart kristaller. 

Vill du läsa mer om Yule kan du göra det här på bloggen: Yule-Midvinter