Litha - Midsommar - Sommarsolståndet

Litha - Midsommar - Sommarsolståndet 20-21 Juli

Litha är Yules motsvarighet, och precis som vid vintersolståndet infaller det några dagar innan vår allmänna högtid, Litha är då mörkret vinner över ljuset och solen börjar sin resa längre bort från oss. Detta låter kanske jobbigt då många människor mår sämre i den mörka tiden på året. Men allting har sitt slut och sin början. Detta för att det skall finnas balans och för att varje ny säsong skall lära oss nya saker. Sommaren har precis börjat och det är mycket av ljuset som kommer finnas med oss i flera månader.
Vid tiden för Litha håller örterna sin mest kraftfulla kraft, det är därför en perfekt tidpunkt att plocka blommor och örter för torkning. Det sägs också att Midsommardagens morgon har magiska krafter och förr i tiden la man ut lakan på gräset för att samla in daggen för att använda i bakning och matlagning och tinkturer då det sägs innehålla helande magiska krafter. 

Inom Häxtron:

Berättelsen om ekkungen och järnekskungen som för evigt kämpar mot varandra. Vid vintersolståndet var det ekkungen som tog över. Den här dagen är det järnekskungen som kommer att vinna kampen. Och på så sätt vinner mörkret över ljuset och vi går mot skördetiden.  Sätt att fira Litha på är att lägga ut kristaller och blommor som ett altare utomhus. Ta en nattlig promenad i skogen och lyssna efter skogens väktare och väsen. Plocka blommor och örter under midsommarnatten för att ta del av magin som finns i luften och överallt runt omkring dig.