VArför behöver man rena kristaller?

Kristaller drar till sig negativa energier.

Kristaller behöver renas från negativa energier så att de kan vägleda dig och hjälpa dig med det du vill uppnå. Detta behöver du göra när du köper en ny kristall, eller när du känner att kristallen inte har samma kraft, det kan också synas på kristallen att den kan mista lite färg eller vissa blir nästan lite grumliga i färgen. Hur du vill rena dem är upp till dig och det som känns bäst för dig och dina kristaller. Här nedan listar vi några tips på sätt att rengöra dina stenar på.

Kallt vatten

Rinnande kallt vatten är en vanlig 
metod för att rengöra kristaller, tänk på att vissa kristaller inte tål vatten. Torka därefter kristallerna med en ren handduk och ladda sedan upp dem i solljus.

Saltvatten

Om du bor vid kusten eller har nära till havet så kan du ta med dina kristaller till stranden och rengöra dem i vattnet.

Solljus

Solljus laddar upp dina kristaller igen efter att du har rengjort dem. Låt dom dock inte ligga för länge då de kan blekna i solen. 

Månljus

Månsken renar kristaller på ett säkert och "snällt" sätt lägg dina kristaller på fönsterbrädet när det är fullmåne och låt dem ligga där hela natten. 

Saltrengöring

Man kan också lägga sina kristaller i en skål med salt, salt är renande och fungerar på djupet. Detta behöver man inte göra så ofta. Tänk på att saltet inte kan återanvändas utan att det skall slängas när man är klar. Låt kristallerna ligga i saltet i minst ett dygn och skölj sedan av dem i kallt vatten. Skålen skall helst inte vara i metal eller plast. 

Jordning

Att gräva ner kristaller i marken för att de skall renas och laddas är en gammal metod som sägs fungera bra. Detta är ett bra alternativ om du vill låta kristallerna vila under en period. Kom bara ihåg att märka ut stället du grävde ner dom på så att du inte tappar bort dem. 

Rökelse

Detta är ett bra sätt att ta till när du inte har så mycket tid, tänd rökelse och låt kristallerna omslutas av röken, den renar bort alla negativa energier. Ett tips är att öppna fönstret medans du gör reningen så att de negativa energierna försvinner ut. 


Vilka stenar tål inte vatten

Nedanstående kristaller skall inte ligga i vatten, men många kan man skölja av och sent torka torra. Om de ligger i vatten kan de riskera att bli fläckiga och förlora lite av sin färg. Välj då istället ett annat sätt att rengöra dem på.

Selenit
Selenit behöver oftast inte rengöras då den rengör sig själv.

Lapsis Lazuli
Kan förlora färg

Malakit
Förutom att den kan förlora i färg kan Malakit släppa ut giftiga mineraler när den kommer i kontakt med vatten. Man skall därför aldrig bada eller använda Malakit i kristallvatten.

Labradorit
Kan lösas upp och förlora färg. 

Magnesit
Kan förstöras

Moldavit
Kan förstöras

Pyrit

Kan lösas upp och förstöras och bli fläckig

Sodalit
Kan förlora färg

Sugilit
Kan lösas upp och förstöras

Aragonit
Kan lösas upp och förlora färg. 

Celestit
Kan lösas upp och förstöras

Kalcit
Kan lösas upp och förstöras

Hematit
Kan lösas upp och förstöras och bli fläckig

Fluorit
Kan förlora färg och förstöras.