Dags att plocka bär!

|20/07, 2023

Dags att plocka bär!

Oj oj oj hörni! jag hinner knappt skriva för att jag är ute i trädgården och skogen runt huset. Detta är tiden för att samla, förvälla, laga sylt, kräm, saft eller torka. En viktig tid i en kökshäxas liv. Att ta vara på det som moder jord erbjuder oss är fantastisk, jag känner mig så otroligt tacksam när jag går och plockar, tänk att hon erbjuder oss så mycket gott. Självklart tackar jag henne för allt det hon ger oss. Jag är också så otroligt tacksam för att jag kan bo som jag gör, med naturen precis inpå huset.
Jag har skrivit mycket om örter här i bloggen, om dess läkande egenskaper och vad man kan använda dem till. Nu är det dags för bären. För om det är något som är fantastiskt uttänkt av moders gudinnan så är det dessa små vitaminbomber! De är oftast fulla av antioxidanter. Detta är ett ord som många företag slänger sig med, både när det kommer till skönhetsprodukter men också det som vi äter. Men vad är det egentligen?


Jag tänkte ge en liten förklaring:
Antioxidanter är egentligen ett samlingsnamn på näringsämnen och vitaminer som förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. Fria radikaler bildas när syret används i kroppen, vi behöver syre för att överleva men en av "slaggprodukterna" är fria radikaler, i små halter är fria radikaler något som vi människor behöver, men när halterna blir för stora så kan de orsaka oxidativ stress som skadar celler och vävnader.
Oxidativ stress har betydelse för utvecklingen av bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och inflammatoriska sjukdomar. Halterna av fria radikaler kan öka om vi för exempel är stressade, håller på med väldigt hårt fysiskt arbete eller om man röker. 
Om man därför äter produkter som innehåller näringsämnen med antioxidanter kan det förhindra att halterna av fria radikaler blir för höga och skadliga. ( för mycket antioxidanter är inte heller bra för kroppen, tänk på att inget är bra om man överdriver) Näringsämnen som fungerar som antioxidanter är:  E-vitamin (tokoferoler), C-vitamin, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar. Det finns många fler ämnen som fungerar som antioxidanter men dessa är de vanligaste. Så nu har du fått en liten förklaring på vad det är man menar när man säger antioxidanter, många av kanske redan visste detta men jag vill ändå ge en förklaring. Vill du veta mer är livsmedelsverket en riktigt bra sida.
Men nu kommer min egna lilla lista över favorit bär! enjoy!



1. Krusbär (Stickelsbär) namnet kommer av de krusiga bladen.

Krusbär är för mig synonymt med barndom, sommar, lek i trädgården. ( Vi hade en stor trädgård där mamma odlade massa spännande buskar, grönsaker, blommor och frukter) Till hjälp hade hon min gammelfarmor som bodde i vårt hus. Huset som jag växte upp i hade min morfar byggt, han och mormor byggde huset så att morfars mamma (min gammelfarmor) fick en egen lägenhet i huset. Gammelfarmor "vavva" som hon kallades av alla. Var änka i 36 år så hon levde ensam med en pudel som hette kompis. Mamma och pappa tog över huset rätt innan jag kom till världen. Vavva bodde kvar i huset fram tills jag var 15 år, hon har haft en väldigt stor betydelse för min uppväxt, och jag tänker på henne ofta, även pratar med henne och föreställer mig att hon hör. Hon levde till den respektingivande åldern på 97 år! helt klar och stark fram tills sin dödsdag. Nu tänker ni vad har detta är göra med krusbär, vilket jag kan förstå, men krusbär var den första busken jag planterade när vi köpte vårt hus, inte bara på grund av den goda smaken utan för att det påminde mig om min barndom.
Krusbär har odlats i Norden sen 1600 talet och var extremt populär runt 1800 talets mitt, de små bären innehåller 20 gånger mer c-vitamin än en apelsin. Bären har också mycket kalium och magnesium. Bären anses kunna sänka blodtrycket. Det innehåller också A-vitamin, förbättrar synen och antioxidanter som stärker immunförsvaret.
Min krusbärs buske har gett mig extrema mängder bär de sista åren, i år var inget undantag. Ett av mina finaste bardoms minnen var att sitta i gammelfarmors kök och äta hennes nygjorda krusbärskräm med mjölk. Så igår tog jag fram receptet och kokade en stor gryta med krusbärskräm, och det var som att smaka på sin barndom, lukten, utseendet och smaken tog mig rätt tillbaka till hennes lilla kök. Och nu tänker jag föra receptet vidare till er. 

Krusbärskräm (4 port)

400 gram krusbär, sköljda och avsnoppade.
1,5 dl strösocker
5 dl vatten
2 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl.

Gör så här:
koka upp krusbären i 4 dl vatten, tillsätt sockret och koka tills allt mjuknar, tryck gärna på krusbären med en sked. Rör ut potatismjölet i den sista dl vatten. Dra grytan från plattan och rör ner potatismjöl blandningen, koka snabbt upp medans du rör. Dra av från plattan igen och låt svalna. Klart!



2. Blåbär

Ända sedan min pojkar var små har vi en tradition att gå ut i skogen och plocka blåbär, jag trodde väl att ju äldre de blev att de skulle tröttna, men än så länge tycker de att det är spännande och även i år har vi varit på blåbärs tur. Det är något speciellt med att kunna visa barnen hur naturligt mat kan vara. Att vi skall vara tacksamma för att naturen kan ge oss något så gott och nyttigt. Jag älskar dessa promenader och det blir många fina samtal medans vi plockar.
Blåbär växer ofta i tallskogar och är väldigt vanligt i Sverige. Förr i tiden använde man blåbär för att färga garn då det har en väldigt starkt färgämne. Blåbär är också bra mot diarré. Blåbär innehåller järn, kalcium, magnesium, kalium, fosfor samt vitaminer (bl. a. vitamin A, och B6, C) och fibrer. Dessutom finns det nyttiga betakaroten i blåbären. Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Kan också skydda i viss mån mot övervikt. Blåbär har också en antiinflammatorisk effekt. Vi äter ofta Blåbär precis som de är eller med mjölk, men jag brukar också frysa in och ha till pajer, efterrätter, och smoothies. 


3. Hjortron

Eftersom jag bor på västkusen i södra Sverige så har jag svårt att hitta hjortron vilt i skogen. Men ett av mina finaste möten med vilda hjortron har jag från ett par år tillbaka. Min man är norsk och vi åker ofta till Norge och besöker hans familj. Hans närmaste familj bor strax utanför Oslo men hans mammas familj kommer ursprungligen från en ö utanför lofoten. De har fortfarande familj kvar där som vi har god kontakt med. Vi har även varit uppe och besökt dem ett par gånger. En sommar när vår äldste son var fyra, så körde vi upp hela stor familjen ( svärmor, svärfar, min mans båda bröder med familjer) Vi hyrde ett stort hus av några vänner till familjen där vi kunde bo allihop. Vi hade en helt underbar vecka med riktigt sommar väder, midnattssol, fjällturer och självklart härliga släktsträffar och middagar. En kväll när vår son hade somnat och svärmor och svärfar passade på, tog jag och min man och gick en nattpromenad. Det var ljust nästan som på dagen men med ett trolskt sken. Allt kändes magiskt på något sätt. Och där i kanten av vägen växte små oranga pärlor av hjortron, De vajade sakta i vinden och solade sig i midnattssolen. Det var verkligen en magisk stund. (Självklart plockade jag inte utan ha tillstånd av de som äger marken) Hjortron är nyttigt och har mycket C-vitaminrika, fyra gånger mer än apelsin och de har innehåller även andra hälsosamma nyttigheter exempelvis fibrer, magnesium, med mera. Hjortron kan vara ganska dyrt att köpa men något som är otroligt gott är att blanda hjortron med vaniljsocker och sedan röra ner det i vispad grädde, man kan ha det på tårtor, våfflor, glass. 


4. Björnbär

Nu tänker kanske ni, herregud har hon en historia om varenda bär?! Och jag skulle nästan säga att ja visst har jag det! Men Björnbär är en relativt ny favorit, sen vi flyttade ner till kusten. Här växer det björnbärs buskar nästan precis överallt, speciellt vid klippa och steniga kust områden. Buskarna är väldigt stickiga och man kommer hem upprispad och småsårig efter att ha tampats de stora buskarna. Men oj vad det är värt det, de söta svarta bären är så goda att äta som de är med lite mjölk eller att baka bärrutor på. För några år sen gjorde jag en björnbärs sill till midsommar som blev väldigt populär! Björnbär är ett riktigt litet super bär och innehåller vitaminer som exempelvis Vitamin E och Vitamin C. De innehåller även salicylat, som tros kunna minska risken för hjärtsjukdom och gott om fibrer. Björnbär har höga halter av tanniner, vilket sägs kunna hjälpa till att lugna irriterade tarmar . De är även en källa till magnesium, kalium och folat. Ett recept som är underbart att använda björnbär till är chutney, som kan användas till ostar, eller grillat. Här kommer mitt recept!

Björnbärs chutney

  • 1 kg björnbär
  • schalottenlökar eller luftlök
  • vitlöksklyftor
  • röd chili- t ex spansk peppar
  • 5 dl råsocker
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1,5 tsk salt

Gör så här: Rensa björnbären och lägg dem i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin. Blanda ner lök och chili i grytan. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Låt koka upp och sjud utan lock ca 25 min. Krydda med salt. Låt chutneyn kallna och förvara den i kylen.


5. Lingon

Jag känner ofta att lingon kommer lite i skymundan för blåbären. De är lite syrligare och beskare kanske inte lika lätta att tycka om precis som de är. Även om min man är övertygad om att svenskar kan äta lingonsylt till precis allt. Men Lingon är faktiskt ett av de mest nyttiga bären som vi har i Sverige och är bra mot massor av saker. Vi har också en lång tradition med att ta vara på de röda små bären. Bäret är rikt på vitaminer A, B, C och E-vitamin. Nyttigheter är det gott om fosfor, järn, kalium och kalcium. Lingon är också bra mot att fördriva urinvägsinfektion. (tillsammans med tranbär) En egengjord lingonsylt är bara helt magiskt god! 


6. Rönnbär

Ni har säkert hört ordspråket "surt sa räven om rönnbären" eller om det är mycket rönnbär på träden på sommaren blir det en snörik vinter. Det finns många skrönor om rönnbär och det har inte alltid varit populärt att äta det, jag har flera bekanta som faktiskt inte ens trodde att man kan äta rönnbär, vilket är lite synd då detta är ett riktigt liten vitamin bomb! Rönnbär anses förebygga ledvärk. Rönnbär stärker immunförsvaret och förebygger urinvägsbesvär. Rönnbär innehåller också järn, karotin och antioxidanter - ett riktigt svenskt superbär. Något som är super gott att göra av rönnbär är saft eller gelé. 

Rönnbärsgelé

  • 2 liter rönnbär, ta dem sent i augusti eller början av september.
  • 1 äpple, 150 gram
  • 5 dl vatten
  • 4,5 dl socker per 5 dl råsaft från rönnbären

Gör så här: 

  • Skölj och rensa rönnbären.
  • Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det. Man kan ha med skal och kärnor också - skölj och tärna då äpplet. Allt silas sedan.
  • Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
  • Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
  • Mät saften. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. I detta fall blir det då 4,5 dl socker. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
  • Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. 
  • Fördela rönnbärsgelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.


7. Vinbär

Ok sista bäret innan detta blogginlägg förvandlas till bok! Om ni har orkat läsa så här långt så vill jag tacka er för att ni står ut med mitt rabblande! jag hoppas att ni hittar något användbart mellan raderna!
Vinbär är också ett bär som jag har starka barndomsminnen av, vi hade både röda och svarta vinbär i trädgården och jag älskade att gå och plocka rätt från buskarna och äta. Mamma gjorde ofta saft och sylt på vinbären. Svarta vinbär sägs vara aningen nyttigare än de röda och vita. De anses förebygga depressioner, hjärtinfarkt, högt blodtryck, krypningar i benen, vissa cancerformer. Både svarta vinbär och svartvinbärsblad anses hjälpa mot gikt. Svarta vinbär innehåller fyra gånger mer C-vitamin än en apelsin.

Nu tackar jag för mig för den här gången och går ut i skogen igen! 

/Anna