Dags att sätta glögg!

|7/11, 2023

Dags att sätta glögg!

Här hemma hos mig så luktar det jul helt från slutet av oktober! Det pågrund utav att jag sätter glöggen för att den skall vara färdig i början av december.
Att värma upp dryck för att värma sig med är något som vi människor har gjort sen vi lärde oss hur man gör eld. Men de första nedskrivna dokumenten på just varmt kryddat vin kommer i från 300 e. kr.
I Sverige finns första nedskrivna dokumentet om glögg 1609. Men att blanda vin med kryddor eller mjölk hade gjorts långt innan dess i Sverige. 

Vad betyder ordet glögg? 

Själva ordet glögg kommer ifrån begreppet glödgat vin. Och betyder egentligen glödga. Alltså att man tar något till härden och värmer det. Det finns otaliga recept på glögg och alla som håller på med att sätta een har sitt egna hemliga recept. 

Så dricker vi bara glöggen för att den är god och värmande? Visst är detta huvudorsakerna men glöggen innehåller också mycket bra, nämligen kanel, ingefära, nejlikor och kardemumma. Alla dessa har hälsobringande egenskaper! Så i förståndiga mängder kan glögg ge oss bättre immunförsvar, mindre stress och hjälpa mot förkylning. 

Mitt glöggrecept:

Detta receptet görs i en tio liters hink och räcker till 3-4 flaskor. 

5L Svagdricka
5 råa skalade och skivade potatisar
50 g jäst
2,5 kg strösocker
1-2 paket russin ( 500g paket)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1-3 kanelstänger
1 bit skalade och skivad ingefära

häll allt i din hink, rör om. sätt sedan ordentligt med gladpack över hinken och stick små hål i den. Låt sedan hinken stå i rumstemperatur där temperaturen inte ändrar sig så mycket. låt stå 4-6 veckor innan du häller av den. 

Njut!

Må gott!

Anna