Höstdagjämning (Mabon) - Lördag 23 september

|21/09, 2023

Höstdagjämning (Mabon) - Lördag 23 september

Mabon / höstdagjämning 23 september 

Mabon är den andra av de tre skörde sabbaterna. Man väljer själv om man vill använda ordet Mabon eller helt enkelt säga vad det egentligen är höstdagjämning. Just ordet Mabon är ett nytt namn och kom till på 70-talet. Jag tycker att det känns mer naturligt att säga just höstdagjämning. Det är nu vi börjar se en ordentlig skillnad på naturen och vädret. Kvällarna blir mörkare, kylan kryper sig på och luften blir hög och klar. Bönderna skördar för fullt för att hinna få in allt inför vintern. Den första skördehögtiden som är Lammas fokuserar man väldigt på brödet och skörden med sädesslagen. Mabon är mer riktad mot frukten och bären i naturen. September äpplena skall skördas.
Mabon är höstdagjämningen vilket betyder att vi är precis i skiljet och natt och dag är lika långa. Men nu vinner mörkret och vinter gör sig redo. På ett plan kan man därför se detta som den högtid då Järnekskonungens makt över landet blir starkare än Ekkonungens, i den ständigt växlande kampen mellan dessa båda gudar genom året.
Man brukar ofta se Höstdagjämningen som den tidpunkt då Guden, som offrade sitt liv vid Lughnasadh, påbörjar sin resa mot dödsriket. Hans resa från liv till död speglar det som händer i naturen mellan Lughnasadh och Samhain, där växtligheten gradvis vissnar, dör och går till vila. Gudinnan byter skepnad från Modern till Den Gamla/Dödshäxan, för att följa honom på vägen. Ritualen kan handla om att ta farväl och ge Guden gåvor som kan vara till hjälp under färden. 

Ekkonungen ( Den gröna mannen / den behornade guden ) och Moders gudinnan / ( den gamla kvinnan / dödshäxan )
Precis som Lammas högtiden så är även Mabon tiden för att ta farväl av det gamla och våga ta steget in i det nya. Det är tiden för nystart och att sätta intentioner för vintern. Naturen går nu in i sin vinter dvala och det är snart tiden för att varva ner även för oss människor.
Förr i tiden ärade vi denna tiden på året, då skörden var inne och vi drog oss tillbaka in i huset vid elden, Dagarna blev mindre hektiska och flera timmar spenderades framför elden, med handarbete, karva trä, laga kläder, berätta historier, väva, och dela med sig av historier från året som har gått. Tyvärr har vi i och med hur vårt samhälle idag är uppbyggt gåt ifrån årstiden för vila och kör på i samma takt som alltid. Många upplever vinter perioder extra tung, då den är mörk, kall och lång. Jag anser att det finns ett samband mellan höst/vinter depression och att vi har från gått den naturliga cykliska livet. 

Hur firar man Höstdagjämning?

Vi dekorerar vårt altare med vackra ting från naturen som hör hösten till, äpplen från skörden, ekollon för ekkonungen skull, kottar, bär, vackra röda löv och om man vill svamp. Kristaller som passar bra till Mabon är Karneol, ametist och bergkristall. Man kan också välja att använda färgade ljus med rött eller orange. Eller så använder man vita ljus. Bjud på en fest måltid, och gör en tacksägelse ritual. Där du tackar moder jord för allt det goda hon har odlat fram som vi sen kan skörda och äta av. Brygg ett örthöst te. 

Höstens örtte:

Använd:

Ingefära
Citron
Mynta
Ringblomma
Rosmarin

Blanda ihop och lägg i en tesil. Tillsätt honung om du önskar, drick med glädje. 

Beskydda huset: 

Det kan också vara bra att ge huset lite extra skydd inför vintern.
Lägg Svart turmalin vad ytterdörren,
Strö salt utanför ytterdörren. Gör buketter av rosmarin, salvia och nässlor, häng vid ytterdörren eller i rum där du vistas mycket. Bränn också rosmarin som rökelse. 


Önskar dig en underbar höstdagjämning! 

/Anna