Visst är julen starkt knuten till mat, i alla fall i min familj är det mycket som kretsar kring maten vi äter. Vi är ganska traditionella när det kommer till julmat och det är något vackert i att ta fram de gamla recepten år efter år.
Min absoluta favorit är dopp i grytan. För mig blir det inte jul utan att doppa i grytan MINST en gång.
Vi har också en gammal tradition som heter gummekaka i vår släkt. Detta firas den 23:e december och är en högtid då gudföräldrarna ger sina gudbarn en vetekrans med godis och frukt på, tillsammans med julklappar, för att visa att om något skulle hända föräldrarna så kan dom ta hand om sina gudbarn.
Så i detta blogginlägg hittar ni recept som var vanliga förr, recept som kanske har blivit lite bortglömda. Kanske du hittar en "ny" favorit.
Ölsupa
Ölsupa finns i många olika versioner, vissa har svagdricka i andra har den utan, receptet varierar lite efter vart i Sverige man är uppväxt. Ölsupa var något man ofta drack på julaftons morgon. Receptet är fron Mora och skrevs ner 1902 av Anna Persdotter, dotter till jordbrukaren Hållbus Per Larsson.
För 6 personer
Ingredienser
1½ l mjölk
½ l vatten
4 msk mjöl
1 kkp vatten
½ l dricka
3 msk sirap
1 bit ingefära
2 pomeransskal
Beredning
Mjölken och vattnet kokas upp, afredningen tillsättes, detta får ånyo ett uppkok, hvarefter drickat, som jämte sirapen, pomeransskalen och ingefäran fått koka upp i en annan kastrull ihälles. Det hela får sedan koka cirka 10 minuter och serveras.
Långkål:
Långkål är något som kommer i från Halland. Och är ett gott tillbehör till julbordet. och består av grönkål som kokas i spadet från julskinkan, smörsteks och sedan får sjuda ihop med grädde.
4 personer:
500 g Grönkål
2dl Skinkspat
2 matskedar smör
1/2dl grädde.
Gör så här:
Låt grönkålen koka i skinkspaet i ca 20 minuter. Ta upp kålen och låt den rinna av. Hacka den grovt. Smät smöret i en kastrull, lägg i kålen och fräs på den. Späd med grädde och smaka av med salt och peppar.
Dopp i grytan:
Finns egentligen inget recept då det är så enkelt! Spara spaet som du kokar skinkan i, värm upp och doppa valfritt bröd i. Jag tycker det är speciellt gott att doppa vörtbröd! Servera med korv eller kotlett och brysselkål. Vi brukar äta detta till lunch på julafton.
Struvor:
Min mormor är helt fantastisk på att göra struvor. Och finns det något bättre än att sätta tänderna i de frasiga, sockrade stjärnorna! Det man dock behöver är ett speciellt struvjärn.
Till ca 20st struvor:
1 äggula
2 msk socker
2dl mjölk
2 dl vetemjöl
7 dl olja till fritering
Socker till garnering.
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en bunke och rör till en slät smet med en visp. Värm oljan till 180°C. Låt struvjärnet ligga i oljan under tiden. Ta upp järnet och låt det rinna av. Doppa det i smeten (utan att det kommer smet på ovansidan av järnet) i ca 5 sekunder och skaka sedan av järnet lite. Doppa därefter i den varma oljan ca 45-60 sekunder tills struvan blir gyllenbrun. Lossa struvan med en gaffel eller en liten kniv. Låt den rinna av på ett papper. Värm järnet i oljan innan nästa struva friteras. Doppa alla struvor i socker och servera.
Självklart finns det många fler recept som hör den gamla julen till, så som grisfötter, ål, leverpastej och helt grishuvud. Men det överlåter jag till någon annan att skriva ner.
Med värme
Anna