Kökshäxans bästa midsommar recept

|19/06, 2023

Kökshäxans bästa midsommar recept

Att leva av naturen

Midsommarveckan tänk att vi redan är här, det är vid den här tiden på året då jag känner mig i mest balans med jorden och mig själv. Det är en magisk tid och en tid då jag känner att jag inte vill missa en enda sekund av ljuset, växterna, fågelsången, och dofterna.

Att leva av naturen är kanske ett uttryck som du har hört förut. Men jag skulle vilja säga att ett bättre uttryck att hade varit att leva i symbios med naturen. För om vi tar hand om skogen, träden, växterna och plantorna, tar de hand om oss med renare luft, mat att äta och djur och insekter som hjälper oss att må bra. 


Mina bästa recepttips.

Midsommar är precis som vilken högtid som helst väldigt traditions rik. Vi är ett kompisgäng som har firat tillsammans i många år och vi har tagit midsommarlunchen till att bli mer än bara sill och potatis även om det absolut inte är något fel på sill och potatis! (det finns med på vårt lunch bord också)
Vi brukar samlas runt lunch och kicka igång firandet med en riktigt bra lunch buffé. För att det inte skall bli allt för jobbigt för värdparet kör vi knytis. Det är också roligt att se vad alla har lagat eftersom det blir olika från år till år. Det brukar finnas goda sallader, smörgåsar och nybakat bröd. ( vi har en kvinna i gänget som är en gudinna när det kommer till att baka bröd) 

Matvete sallad
Matvete är enkelt, gott och nyttigt. enkelt för att du kan förbereda hemma och ta med om man exempelvis skall ha picknick eller äta utomhus. Matvete är precis lika gott kallt som varmt. Det innehåller också nästan dubbelt så mycket protein som vanligt vitt ris. och eftersom bara en liten del av skalet är borttaget på vetegrodden så finns fibrer, vitaminer och antioxidanterna kvar. 

Detta behöver du: till 4 personer. 

3dl matvete
1 citron
1 knippe hackad persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
chiliflakes
babyspenat
feta ost
plommon tomater
rädisor
granat äppelkärnor

Gör så här: 
Koka matveten ca 14 minuter i lätt saltat vatten, häll av och låt svalna. Rör ihop saften av en halv citron, hackad persilja, pressad vitlöksklyfta, olivolja och lite chiliflakes till en dressing. Häll upp matvetet i en skål och blanda med dressingen.
Blanda sedan i babyspenat, smulad fetaost, skurna plommon tomater, rädisor och granat äppelkärnor. Blanda allt till en sallad och njut. 

Marinerade jordgubbar

Att marinera jordgubbar är så gott och enkelt! Använd till efterrätt eller i drinkar.
Du behöver till 6 portioner

500g jordgubbar( färska )
1 lime
2 msk strösocker
2 msk hackad färsk basilika. 

Skär jordgubbarna i klyftor. Riv skalet av limen i en liten skål. och pressa sedan i lime saften. Tillsätt hackad basilika och strösockret. rör om tills sockret har löst upp sig. blanda med jordgubbar och låt stå i minst 30 minuter. 

Sillbullar
Om man vill göra en lite annan variant av sillen till midsommar tycker jag definitivt att ni skall testa sillbullar!
Sillbullar är inte lika vanligt längre som det var förr och det finns lite olika varianter på receptet beroende på vart i norden man kommer i från. Receptet som jag använder innehåller enbart sill och inget kött. (Detta är den norska varianten)

Du behöver:
250 gram avsaltade sillfiléer.
250 gram rå potatis, skalad och grov hackad.
250 gram kokt potatis, skalad.
1 gul lök finhackad
5 msk kornmjöl
salt och vitpeppar. 

Gör så här: Blanda allt samman i en skål ordentligt, kör sedan smeten i en köttkvarn eller mixer.
Ta en kastrull med vatten och låt det sjuda. salta inte vattnet då sillen redan är tillräckligt salt. Rulla smeten till bollar ca 2-3 cm stora och låt koka i cirka en timme eller tills du känner att potatisen är mjuk. Dessa sillbullar är supergoda som tillbehör på en buffé tillsammans med smör, lagrad hårdost och marmelad.

Grillad sommarkål

Detta är ett bra tips om ni brukar grilla och vill ha något gott och nyttigt tillbehör.
Skär sommar kålen i klyftor, låt roten sitta kvar så att bitarna håller ihop. Blanda rapsolja, salt och pressad citron saft en skål och pensla över kålen. Grilla tills bitarna nästan börjar svartna och servera direkt. 

Med detta hoppas jag att du har fått lite tips och att du får en riktigt fin midsommar 

/Anna