Kökshäxans tipsar om semester recept

|6/07, 2023

Kökshäxans tipsar om semester recept

En häxa vet att magin kommer inifrån, allt startar med dig. Maten och vad vi stoppar i oss är en viktig del. (även för dem som inte vill eller känner sig dragna till häxkonsten) Mat kan hjälpa oss att läka, få mindre ångest. Den kan också hjälpa oss att få mer energi och uthållighet.
Mat skall vara roligt färgglatt och ge dig något mer än bara en mättnadskänsla.
Nu behöver jag inflika att jag vet själv att det är sjukt svårt att hitta inspiration i vardagsmat träsket, när barnen skall på fotboll, huset skall städas och du har jobbat hela dagen. Ibland går det in en fryspizza i ugnen eller snabb mat som korv med bröd. Det är helt ok och är så livet är.
Så med det sagt, jag gillar att laga mat, och jag gillar att laga till sådant som jag själv har odlat. Tillexempel så har jag i ett par år odlat zucchini och de trivs väldigt bra hos mig därför blir det många olika recept med zucchini här hemma under juli och augusti.  Ett av mina favorit recept med just zucchini får du här: 


Fylld Zucchini

Nu är jag ingen utbildad kock så mina recept skall tas med en nypa salt. Jag lagar sällan mat efter nedskrivna recept och har oftast inga exakta mått. Men så här kan det se ut när jag lagar fylld zucchini. 

Räkna ca 1 zucchini till varje person eller 1 halv om du skall ha tillbehör så som ris, pasta, bröd eller sallad.
Något typ av färs, jag har gjort på både lammfärs och kycklingfärs, vilket fungerar precis lika bra.
tomater
vitlök
olivolja
paprika
fetaost
lagrad riven ost
salt och peppar

Gör så här:
gröp ur zucchinin och släng kärnorna, baka zucchinin i ugnen med den urgröpta sidan neråt i ca 15 min tills de har blivit lite mjuka.
Fräs färsen i olivolja med vitlök, tillsätt tomater, paprika, salt och peppar. Blanda sedan ihop med feta osten. Skeda upp i zucchini båtarna och lägg riven ost på toppen. Gratinera i ugnen tills de har fått fin färg. servera gärna med basilika till. 

När du nu har bakat dina goda zucchinis så behöver du ju ha något gott och svalkande att dricka till, vit sangria är en hit och det bästa är att du kan göra den efter vad du har hemma eller vad som växer av örter i din trädgård!
Här är ett förslag. 

Sangria


Det bästa med sangria (förutom smaken) är att du kan variera den efter årstid! 

1 flaska vitt vin
2 - 3 matskedar rom
1 halv flaska prosecco
fruktsoda
frukt, bär, ( hallon, citron, gurka, lime, jordgubbar, fläderblommor)
Mynta, rosmarin eller vad man gillar.
is 

Blanda allt i en tillbringare toppa med fruktsoda. Njut! 

När du har glaset fullt så är det dags för något sött. Och nu skall ni få ett recept som har funnits i vår släkt jag vet faktiskt inte hur länge, men denna tårta har funnits med på otaliga, släktkalas, dop, födelsedagar och högtidsdagar. Inom släkten går den bara under namnet skumtårta och den är lika enkel att göra som namnet i sig. 

Skumtårta


5 äggvitor
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 grader, vispa alla ingredienser i minst en kvart. Smöra och bröa en springform med kokos flingor. , ca 24cm.  Häll smeten i formen. När du ställer in formen i ugnen stänger du av den. Låt kakan stå gärna över natten. Ta ut på morgonen, och dekorera med vispad grädde och valfri frukt, bär, blommor. Färdigt!  (Jag sa ju att den var enkel! )

Hoppas nu att du har fått lite inspiration och att du precis som jag känner att mat skall vara roligt, lättsamt och inte tas på allt för stort allvar utan lek och lär! 

/Anna