Laga mat för kroppen och själen
När hösten kommer med kallare väder och färgskiftningar får jag alltid en enorm lust till att laga mat och baka bröd. Värmande soppor, mustiga grytor och rykande färskt bröd hör liksom hösten till. Soppor och grytor är enkla att laga och kan varieras i oändlighet. Dofterna som kommer av alla kryddor, grönsaker och örter är en enorm doftbonus!
Jag har skrivit om detta förut men min kärlek till att laga mat och baka kommer ifrån min fina mamma och mormor. Båda är duktiga i köket och enormt kreativa. Mamma bakar otroligt gott bröd och att baka bröd själv får alltid upp fina barndoms minnen av mamma i köket med plåtar fulla av bröd på jäsning och färdiggräddade frallor som svalnar.
Jag tänkte dela med mig av några av mina favorit recept som är både värmande och goda för kalla höstdagar.
Soppa:
En rejäl grönsakssoppa
Alla borde ha minst ett recept på bra och värmande grönsakssoppa. Det är ett så bra sätt att ta vara på grönsaker som börjar bli lite trötta och tråkiga i kylen. Mitt recept är ganska traditionellt. Men istället för att göra den med klar buljong gör jag den lite mustigare, gräddigare.
Detta behöver du till 4 personer:
4 dl vatten
2 dl vatten
Grönsaksbas:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gram champinjoner
3 morötter
2-3 palsternackor
1 halv rotselleri
1/4 rapsolja
1/4 tomatpuré
500 gram krossade tomater
2 tsk honung
torkad eller färsk timjan
3dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning.
Gör så här:
Grönsaksbas: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka svampen. Skala och riv alla rotfrukterna på ett rivjärn. Hetta upp oljan i en stor kastrull, tillsätt lök, vitlök, svamp och rotfrukter och fräs ett par minuter tills allt blivit mjukt.
Tillsätt tomatpuré, flytande honung, torkad timjan och salt och fräs i ytterligare ett par minuter.
Tillsätt krossade tomater och vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda på medelvärme i 45–60 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Mixa grönsaksbasen med vatten och grädde, smaka av med salt och peppar. Ringla över lite olja, valfria örter och servera gärna med vitlöksbröd.
Pumpa soppa
Rostad soppa med lite sting är en riktig mys värmare vid kalla dagar, den vackra färgen på soppan gör ju också att man blir pigg.
1 kg Butternutpumpa
1 gul lök
2 msk smör
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk grönskaksfond
Creme fraiche paprika och chili
2 msk citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna. Skala och skär pumpan i ca 2 cm stora bitar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Smält smör och ringla över. Strö över hälften av saltet. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk. Häll över allt i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och crème fraiche. Koka upp och mixa slätt. Tillsätt resten av saltet och citronsaften. Späd ev soppan med vatten om den blir för tjock.Servera med gott bröd.
Höstgryta
En riktigt mustig höstgryta är riktig comfort food som det kallas i USA, tycker benämningen comfort food är så talande och fin. För mat kan verkligen ge en tröst. Tröstmat som vi kallar det på svenska tycker jag blir en lite snäv benämning men ni fattar vad jag är ute efter.
Ingredienser:
500 g grytbitar av nöt eller vilt
2 morötter
1 gul lök
1 purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk konc kantarellfond
1 - 2 lagerblad
0.5 tsk torkad timjan
1 tsk grovmald svartpeppar
7 dl vatten
Gör så här:
Skala morötter och lök. Slanta morötterna och klyfta löken. Skiva purjolöken, ca 1 cm tjockt.
Lägg alla ingredienser i en gryta eller kastrull med tättslutande lock. Låt småkoka 2 ½–3 timmar, tills köttet är så mört att det går att dra isär med en gaffel. Rör om då och då.
Servera grytan med kokt potatis eller ris, och gärna en klick crème fraiche.
Äppelkaka i sockerkaks form
Jag älskar att testa nya recept när det kommer till äppelpaj och äppelkaka, Detta receptet är enkelt och smidigt då det görs med sockerkakssmet som bas.
Till 1 sockerkaksform för 10 bitar.
75 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver.
kolasås
5 äpplen
2 msk kanel
2 msk råsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp.
Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen, häll i kall kolasås (fungerar utmärkt med färdigköpt) blanda försiktigt så att det blir ränder i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor, blanda med kanel och råsocker tryck ner i smeten Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Njut!
Hoppas du har fått lite ny höst inspiration!
Må gott
Anna