Mina bästa tips på värmande recept till Samhain

|24/10, 2023

Mina bästa tips på värmande recept till Samhain

Värmande recept till samhain

Jag kallar ju mig kökshäxa så då passar det väl perfekt att jag kan tipsa om recept lite då och då.
Denna gången är det recept som jag gör runt Samhain / Halloween. Jag och barnen har en tradition där vi karvar pumpor varje år och ställer utanför dörren. Jag vill inte slänga allt som är i pumpan utan försöker att göra mat på det. Pumpa kärnorna brukar jag rosta och sedan krydda med lite olika kryddblandningar, detta blir nästan som nötter. Recept hittar du här nedanför, soppa är också något som är både värmande och bra att göra på pumpaköttet. Med gott bröd och lite gräddfil till blir det en riktigt mysig middag. 

Rostade pumpakärnor:

Detta är väldigt enkelt och ett bra sätt att ta vara på det mesta av den klassiska halloween pumpan, plocka ut kärnorna, skölj av dem och låt de torka på hushållspapper tills de är torra.
Lägg dem i en skål och blanda med valfri kryddblandning, och olja. Jag brukar göra en lite klassisk blandning med salt, peppar och oregano och en lite hetare med chiliflakes och rökt paprika. Lägg ut kärnorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg dem inte på varandra. Rosta på 175 grader i ca 20-30 minuter. 

Pumpasoppa

Ta vara på köttet när du har karvat pumpan och gör soppa! Denna lite hetare varianten är väldigt värmande och god.
Receptet är beräknat till 4 personer. 

Köttet av en halloween pumpa.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 nypa salt
5 dl vatten
2msk Grönsaksbuljong
1 burk Smaksatt creme fraiche ( paprika & chili)
lite citronsaft

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpan i ca 2 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Smält smör och ringla över. Strö över hälften av saltet. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk. Häll över allt i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och crème fraiche.Koka upp och mixa slätt. Tillsätt resten av saltet och citronsaften. Späd ev soppan med vatten om den blir för tjock.


Fylld halloween paprika

Detta är ett enkelt och roligt recept som de flesta barn kommer gilla då det har en smak av tacos.
För 4 personer.

500 gram köttfärs
1 gul lök
1msk olja
400 gram krossade tomater
1 påse taco mix kryddor
2 röda paprikor
400 gram svarta kokta bönor ( valfritt)

4 stycken oranga paprikor

Stek köttfärsen tillsammans med löken, paprikor i olja, krydda med taco kryddorna. Blanda sedan med krossade tomater och kokta bönor. Gröp ur innehållet på de gula paprikorna och och skär av toppen och skär ut ansiktena. Fyll med färsen och servera med grönsaker och tortillia chips. 

Morotskaka:

En riktigt god saftig morotskaka är bland det bästa jag vet. Denna är gjord i långpanna. 

6 ägg
6 dl Strösocker
6 dl finrivna morötter (ca 360 g)
2 msk färskpressad citronsaft
4 dl neutral olja
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 tsk salt
1 apelsinskal, till garnering

Sätt ugnen på 175°.
Klä en plåt med kanter, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda morötter och citronsaft. Rör ner morötter och olja i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt och rör ner. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min och låt kallna helt.

Frostning:

300 g cream cheese
75 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna och bred ut på kakan när den har kallnat.