Sommarsolståndet

|21/06, 2023

Sommarsolståndet

Litha - sommarsolståndet

Idag är det sommarsolståndet, årets ljusaste dag eller årets längsta dag. I wiccanska årshjulet heter det Litha, vilket också är förknippat med midsommarafton. Men precis som att vintersolståndet infaller några dagar innan jul så infaller sommarsolståndet några dagar innan midsommar.
Nu kanske du tror att det är en ren slump att två av naturens största högtider infaller på två stora religiösa högtider. Självklart är det inte en slump, när västvärlden kristnades och var tvingade att lämna sina natur religioner försökte kristendomen göra det enkelt för att folk att överge sin gamla tro för den nya genom att lägga kristna högtider nära de högtidsdagarna som man redan firat i tusenvis av år.
Du kanske tror att Jesus faktiskt föddes den 24:e december? nope, det var bara mer tillgängligt att lägga hans födelse då.
Så när forskare, präster och mainstream historier kallar natur religionerna, schamanism och andra otroligt gamla österländska läror för new age kan jag tycka att det blir lite skrattretande.

Vad händer vid Litha?

Dagarna runt Litha och midsommar är en trolsk tid, här i Sverige är det nu slöjan mellan vår värld den andra världen är som tunnast, inte i början av maj som det är i England till exempel. Nu kan man ana älvorna när de dansar på ängarna eller bjuder in till fest i sina älvaringar, skogsrået vandrar i skogarna och det sägs vara störst chans att se henne just runt den här tiden. Det är nu magin sker i skog och mark och det är lätt att känna sig nästan lite berusad. Små folket som lever i underjorden kommer fram och det sägs att är man god mot dem och ger dem gåvor så kommer de att ge något tillbaka.
Häxornas namn på sommarsolståndet är Litha, och är ett anglosaxiska månadsnamn från 600-talet sammanställd av munken Beda. Det är nu som järnekskonungen strider mot ekkonungen och järnekskonungen slutligen vinner och så på börjas resan mot den mörka årstiden. För i den ljusaste tiden finns ett frö av mörker, precis som i den mörkaste tiden finns ett frö av ljus. Men Litha är en glädje högtiden, Guden och gudinnan förenas och mörker och död är fortfarande långt borta. Guden övergår från make till. fader och gudinnan övergår från hustru till moder. Detta är den åttonde sabbaten i årshjulet. 

Hur firar man litha?

Vid litha är kraften hos örterna som starkast och är därför redo för att plockas. Plocka dom gärna tidig morgon eller vid midnatt. Daggen som kommer på midsommaraftons natten sägs ha starka magiska krafter och förr så samlade man in daggen genom att lägga lakan på ängarna och sen vrida ur dem på morgonen. Daggen användes sedan i bakning, matlagning, för att bota sjukdomar och som skönhets rutin då daggen sägs kunna bevara ungdom och skönhet.
Jag brukar också försöka fläta in några blommor i håret för att visa föreningen mellan guden och gudinnan.
Det finns också en fin ritual som kan göra, du hittar den här: midsommarritual
Vid skymningen kan man också tända en eld och antingen sitta vid och föra vänskapliga samtal eller dansa kring, askan från elden skall du sen spara och använda till hösten beskyddande ritualer.
Passa också på att ladda dina kristaller och amuletter i solens ljus runt litha då det ger extra kraft. 

Den gamla barn traditionen med att plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärsgårdar på midsommaraftons kväll är faktiskt inte så dum alls, kom ihåg att göra det under total tystnad. Efter blommorna är plockade skall du lägga dem under kudden och gå rätt i säng utan att säga ett ord. Nattens drömmar kommer visa dig din själsfrände. 

Jag vill också önska er en riktigt fin midsommar tid, ta hand om varandra, djuren och naturen. 

/Anna