Sveriges mest hemsökta platser

|3/11, 2023

Sveriges mest hemsökta platser

Ok vänner! dags för en ny blogg serie! Denna gång har jag tänkt att det skall handla om hemsökta platser och hus. Jag kommer att ta upp de andarna som sägs hemsöka dessa platser och lite om historien bakom platsen. Jag kommer att skriva om både kända plaster och mindre kända platser, så det är alltså ingen lista över de mest hemsökta husen utan en lista som jag själv har satt ihop. Jag hoppas ni kommer tycka att detta är lika spännande som jag gör och att ni kommer känna en och annan rysning ner över ryggraden av spänning.
Om du vet om någon hemsökt plats eller har en upplevelse som du skulle vilja dela med dig av här på bloggen, maila mig på [email protected]

Bild tagen från borgvattnets prästgårds hemsida: https://www.borgvattnet.eu/

1: Borgvattnets prästgård

Gissar på att ingen av er blev speciellt förvånade över att Borgvattnet kommer först på listan över hemsökta hus. Det går inte att göra denna listan utan att nämna platsen som innehar plats nummer ett på hemsökta platser i Sverige. Men hur kommer det sig att en prästgård kan bli Sveriges mest hemsökta hus?

Hur det startade:
Borgvattnets prästgård ligger i Ragunda kommun inbäddat i den jämtländska skogen. Huset stod klart 1876 och är byggt på ett traditions enligt vis med träpanel och ett vackert ingångs parti. Huset ser ut som en finare gård från slutet av 1800 talet.
Den första personen att bo och arbeta prästgården var Per Johan Strindberg. 
Per Johan var född 1845 och var son till bonden Per Magnusson och dennes hustru Märta Jonsdotter Strindberg. 3 Juli 1876 tillträdde Per Johan posten som komminister i Borgvattnet. Han gifte sig med Kristina Tirén och de fick tillsammans 6 barn. Per Johan var präst i Borgvattnet fram till 1883 då han fick en annan post i Håsjön och familjen flyttade. Vi vet inte så mycket om det dagliga livet i prästgården runt tiden då Per Johan och hans familj bodde på prästgården. Som alla familjer innehöll livet säkert både skratt, gråt och upprivande händelser.
Efter Per Johan var det en rad präster som höll ämbetet som präst i borgvattnet.

1883 Karl Johan Nordén tillträdde 1 maj 1884
1889 K A Josefsson flyttade 1891.
1892 Anders Holmer tillträdde 1 mars 1892, flyttade till Häggenås 1900.
1900 Per Hedlund (1865-1922) flyttade till Torpshammar 1909.
1909 Otto Olsson
1915 Nils Hamberg
1916 Carl Viktor Strömgren

Varför de inte stannade speciellt länge på sin post kan vi ju egentligen bara spekulera i. Det finns en del obekräftade historier om pigor som blev gravida med prästen själv, och barn som blivit mördade.
Men historien om hemsökelse tog sen början med 1927 prästen Nils Hedlund, han var son till den tidigare prästen Per Hedlund. Nils var därför uppvuxen på prästgården. Nils var en person som var väldigt noga med att göra anteckningar, han skrev ner det mest som hände omkring honom. Nils var den första som upplevde att något inte var helt som vanligt i den nu 50 år gamla gården, en dag när han var ute i trädgården såg han hur tvätten blev avsliten från torklinan. Han själv var övertygad om att det var hans egen mor prästfrun Märta Hedlund som hade dött på gården 19 år tidigare.
Detta var startskottet på alla de händelser som komma skulle. 

Prästgården är nu ett vandrarhem som man kan boka sig på om man vill försöka eller se om man kan uppleva något. 

Gråterskornas rum:

Tänk att du är på en jobb resa, en helt vanlig rutinresa, du har varit och besökt några butiker i norra Sverige och nu behöver du hitta ett hotell för natten. Det är dock inte ett jätte stort utbud av hotell där du befinner dig men du hittar ett vandrarhem med lediga rum. Ett trevligt litet vandrarhem som när du checkar in ser har varit en prästgård. Du småskrattar lite för dig själv och tänker ja då borde jag sova tryggt.
Du är trött efter en lång dag och lägger dig på sängen med några papper som måste gås igenom innan det är dags att sova. Efter en halvtimme är du så trött att du inte orkar hålla ögonen öppna. Du tar av dig glasögonen och lägger dem på det lilla bordet bredvid sängen och släcker sedan lampan.
Plötsligt rycker du till, något har gjort att du vaknar, ett ljud. Rummet är mörkt och avfärdar det med att det säkert var en dröm. Du lägger dig ner och sluter ögonen igen. Men så hör du det en gång till, något som låter som gråt. Du sätter dig upp i sängen och får en obehaglig känsla av att vara iakttagen. Ögonen vänjer sig medans du ser ut över rummet.
Då ser du dem, på en gamla soffan som stor riktad mot sängen sitter tre damer i gammalmodig klädsel och gråter.
Du drar snabbt efter andan och sträcker dig skräckslaget efter lampknappen. Du hittar den och rummet badar helt plötsligt av ljus. Men kvinnorna sitter fortfarande kvar på soffan, sorgsna och stirrande möter dem din blick.
Du känner dig dock egendomligt inte speciellt rädd, mer nyfiken och konfunderad. Vilka är dessa kvinnor som ser så ledsna ut, varför sitter den ena och stickar medans de andra sitter med händerna i knäna. 

Detta är en tolkning av Inga Flodins upplevelse i vad som nu kallas gråterskornas rum. 1941 övernattade hon på gården. Inga Flodin var Stiftsekreterare (domkapitels högste juridiske ämbetsman, tingsmeriterad jurist) Hon har skrivit ner sina uppelvelser. 

Gula rummet: 

Hon visste att hon skulle dö, hon kände det i hela kroppen. Livet sipprade sakta men obarmhärtigt ur henne.
Hon ville inte dö, hon var ju bara 34 år och hade åtta små barn att ta hand om, hur skulle de klara sig utan henne? hon kände smärtan i bröstet där sjukdomen hade satt sig. Hon orkade knappt andas längre så inflammerade var hennes lungor. Hon stirrade upp i taket och kände en tår rinna ner för kinden. Rummet var litet och taket sluttande. Dörren öppnades försiktigt och hennes man Per kom tyst in i rummet och satte sig på stolen som stod intill sängen. Han var blek av oro och ångest.
Han sa inget utan tog bara hennes hand. Stillheten var på något sätt passande, och det enda som hördes var vattendropparna som slog mot det lilla fönstret. 

Per såg hur livet sakta rann ur hans älskade hustru Märta. Och han undrade hur han skulle orka gå vidare utan henne.
Då Märta dog i början av april var marken fortfarande frusen och Per varken ville eller förmådde att begrava henne. Märta låg därför lik i huset väldigt länge.
Så vad tror ni är det Märta som är damen i gula rummet? 

Detta är min tolkning på de nedskrivna dokumenterade händelserna. 

Det finns fler rum i Borgvattnet som är spännande och som också har sina speciella upplevelser.
Men nu lämnar vi borgvattnet och nästa inlägg i Serien kommer handla om en annan plats. 

Må gott

Anna