April är här och vårens första primörer börjar titta upp ur jorden. Detta är något som vi verkligen skall ta vara på! Så mycket som kommer upp nu är välgörande för både kroppen och själen. Tänk på att ta vara på det som växer men gör det med respekt för moder jord och ta inte mer än du verkligen behöver. Eller om du har vänner som inte har en egen trädgård och vill ha lite nässlor ge bort! Vilken fin present!
Några av de första växterna som slår ut på tidiga våren är:
Nässlor
Ramslök
Gräslök
Kirskål
Björklöv
Maskrosor
Alla dessa är proppfulla av vitaminer och antioxidanter! Men ibland kan det vara svårt att veta vad man skall laga av dem. Nässlor och maskrosor ses oftast som ogräs och slängs bort. Detta är något vi behöver ändra synsätt på, då de är fantastiska hälsobomber.
Nässlor
Många är rädda för nässlor på grund av de brännande håren som sitter på undersidan av bladen. Brännässlor är mycket rika på näring och är speciellt rika på klorofyll (växternas gröna pigment), vitaminer och mineraler. Traditionellt har brännässlor använts som läkeväxt ända sedan medeltiden men det finns flera som menar att folk har vetat om dess undergörande egenskaper långt innan dess. En sak att tänka på är att undvika de nässlorna som har växt mestadels i skugga. Då de innehåller oftast en högre mängd nitrater som vid upphettning och tillagning omvandlas till nitriter som i stora mängder kan vara skadligt för oss.
Vad kan nässlor hjälpa oss med?
Nässlor innehåller mycket järn och är ett väldigt bra kompliment för alla som lider av järnbrist eller inte får i sig tillräckligt med järn genom sin kost. Exempel vegetarianer och veganer kan må bra av att få i sig nässlor. Nässlor innehåller också vitamin B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium. Den har också en relativt hög proteinhalt i förhållande till sin storlek. Du kan plocka nässlorna från tidig vår till sen höst men tänk på att alltid ta de nyaste bladen.
Recept:
Nässelpesto:
1 l späda nässlor
1/2 dl solroskärnor
1/2 riven vitlöksklyfta
1 dl riven västerbottenost eller parmesan
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skölj nässlorna och plocka dem från stjälkarna. Koka upp vatten och koka nässlorna ett par minuter, ta upp och torka av. Mixa alla ingredienserna och. smaka av.
Nässelsoppa:
ca 2 l nyplockade, späda nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Skölj nässlorna noga och plocka bort hårda delar, Koka upp hälften av vattnet och salta, Lägg i nässlorna i omgångar så att allting får plats. Koka i fem minuter, ta upp nässlorna men spara vattnet, hacka nässlorna fint. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt, servera med gräslök och ägg.
Ramslök
Ramslök är skogens vitlök, men den är också en riktig läkeväxt! Den har de flesta av vitlökens hälsofördelar fast i något svagare form. Den sägs sänka högt blodtryck och kolesterolvärdet, lindra magont och vara renande för mage, tarm och blod. Ramslök är ganska sällsynt och skall plockas med respekt. Den går utmärkt att odla i sin egen trädgård om man har mullrik jord, den trivs under lövträd i skuggiga partier. Tänk på att den är väldigt lik liljekonvalj som är giftig. Så om du plockar den vilt lukta och var säker på att det verkligen är ramslök du plockar.
Recept:
Ramslöksolja:
1 1/2 dl olivolja
10 blad ramslök
2 krm salt
Mixa olja, ramslök och salt i en blender, mixa 3–5 minuter tills oljan är riktigt grön. Oljan ska förvaras i kylskåp och användas inom ett dygn.
Ramslöks dipp:
2 1/2 dl neutral olja
100 g färsk ramslök
2 äggulor
1 1/2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
3/4 tsk salt
Värm oljan i en kastrull till 170°C. Strimla ramslöken och sänk försiktigt ner den i oljan med en slev, det kan stänka lite av oljan eftersom ramslöken innehåller vätska. Fritera ramslöken tills den får lite färg. Ta från värmen och låt oljan svalna, låt löken ligga kvar i oljan. Mixa ihop äggulorna med senapen, ättikan och salt i en matberedare eller blender. Tillsätt oljan och löken, lite i taget under mixning. Smaka ev av med mer salt.
Kirskål
Är otroligt användbart och smakar väldigt gott. Den kan användas i sallader, i stuvningar och tillsammans med wokade grönsaker. Smaken påminner om rocculablad. Kirskål är bra mot gikt eller ledinflammationer. Den kan få igång magen om man har lätt för att bli förstoppad. Kirskål innehåller mineraler såsom järn, kalcium, magnesium, koppar och utöver det så finns det gott om antioxidanter.
Blanda kirskål tillsammans med rotfrukter och ställ in i ugnen, eller blanda i din smoothie!
Recept med blandade "ogräs"
Ogräspaj
Pajdeg: en 24cm springform
2,5 dl vetemjöl
75g smör
0,5 dl creme fraiche
Fyllning:
5 dl kirskål
5dl nässlor
1 näve ramslök eller gräslök
0,5 gul lök
1 dl solroskärnor
2 klyftor vitlök
1 msk smör
Peppar
Salt
3 ägg
3 dl mjölk
8 plommon eller körsbärstomater i halvor
150 riven västerbottenost
Sätt ugnen på 200°. Börja med att göra pajdegen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Ner med creme fraiche och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant. In i frysen i ca 25 minuter. Förgrädda pajen i 10 minuter. Under tiden sköljer du kirskål, ramslök och nässlor. Hacka ramslök, nässlor och kirskål grovt. Fräs sedan lök och vitlök och allt det gröna i smöret. Krydda och smaka av lite. Blanda ägg och mjölk i en skål och krydda lite. Ta ut pajskalet ur ugnen, grunda med det gröna och avsluta med västerbottenosten. Lägg tomaterna ovanpå och häll sist på äggstanningen. In i ugnen i 45 minuter. Ta ut och njut!
Med värme
Anna