Vidskepelse och folktro

|21/06, 2023

Vidskepelse och folktro

Sägner och myter

Jag har ett stort intresse av gamla myter och sägner, speciellt historier som har berättats i generationer och som fortfarande lever som en muntlig tradition här i Norden.
Mitt intresse kommer nog mycket i från att jag är uppväxt med min gammelfarmor, hon hade en lägenhet i vårt hus och vi barn kunde springa ner till henne precis när vi ville, Hon var änka i 36 år då gammelmorfar dog tidigt av cancer. Gammelfarmor var född 1909 och hade mycket spännande att berätta. Vavva som vi kallade gammelfarmor levde efter de gamla sägnerna. Om vi skulle gå ut i skogen så förmanade hon oss alltid med att vara försiktiga vid ån annars kan bäckagubben komma och ta oss.
När Svalorna flög lågt blev det regn. Hon kände alltid i lederna när det skulle bli väderomslag. Och gårdstomten skulle man visa respekt för. När kvällsdimman kom in över åkrarna så var det älvorna som var ute och dansade. När röken gick neråt från skorstenarna blev det kallt ute. I skogen bodde det knytt som man skulle akta sig för och så vidare. Hon plockade bär och syltade, lade in och fixade. Hennes hemmagjorda krusbärskräm var den bästa jag någonsin har smakat. En riktig krutgumma var hon min gammelfarmor, levde tills hon var 97 år och var klar och pigg helt fram till slutet. Än idag har jag dagar där jag saknar henne. 

Alla små vidskepelser var helt naturliga för henne, och som barn blev de naturliga för mig också. Traditioner är viktiga då de länkar oss samman med de förgångna generationerna, vi är länken mellan dåtid och framtid. Det är upp till oss att inte låta det gamla fina arvet dö utan att föra det vidare. Genom att förstå och ha kunskap om vårt förflutna kan vi skapa en bra nutid och en ännu bättre framtid. 

Olika sägner i Norden

Många sägner och vidskepelse handlade om att försöka förklara det som var farligt eller på annat sätt oförklarligt. Att använda sig av bäckagubben eller näcken för att få barn att inte gå nära ån, var ett effektivt sätt för att de inte skulle ramla i och drunkna. Skogsrået som sas vara en vacker kvinna som lurade med sig män in i skogen kunde förklara varför män försvann eller villade bort sig, det gällde att hålla ögonen öppna ifall hon hade en svans, skogsrået visade heller aldrig sin rygg då där var ett stort hål.
Lyktgubben var en annan varelse att hålla koll på om man var ute och gick speciellt på sena kvällen eller natten, han lurade med sig intet ont anade människor med ljuset från sin lykta längre in i skogen, tills man inte kunde hitta tillbaka igen. Men man kunde värja sig mot hans påhitt genom att vända kläderna ut och in på kroppen.
Troll är något som finns i många kulturer, men i lite olika versioner, de ställde ofta till med upptåg och bus. Och ibland kunde man tro att ett barn som var speciellt påfrestande var en bortbyting, att en trollmamma hade vart och lagt sitt barn i vaggan och tagit med sig människobarnet till skogen.
En annan tragisk sägen som många människor förr i tiden var rädda för var att träffa på mylingar om man var ute och gick, det var spädbarn som hade blivit utlagda i skogen för att dö, ofta för att de var födda utanför äktenskap. Så hörde man barngråt och någon som ropade efter mamma när man var ute och gick i skogen på kvällen gällde det att snabbt ta sig därifrån, vissa historier säger att mylingar kunde ge sig till känna som barn och då fråga efter ditt namn, det enda de ville ha vart ett namn. Men att man ge bort sitt namn kunde vara farliga grejer då namnmagi är en stark trolldom.


Älvor var små väsen som bodde i underjorden i skogen, de kunde skapa älvringar och om en människa råkade trampa i en sådan kunde man råka ut för olycka. Man kunde också få följa med till älvornas hov och festa, äta och dricka men vad man inte visste var att tiden gick fortare i underjorden och man kunde vara borta i veckor ibland till och med år. Älvdans är något som man kan se på kvällarna när dimman drar in över åkrarna. Det sas att om man lyssnade riktigt noga kunde man höra älvorna sjunga. 

Detta är några av de mest vanliga sägnerna, åtminstone där jag är uppväxt. Har du några traditioner eller sägner som du skulle vilja dela med dig av? maila mig gärna på [email protected] eller skriv till mig på instagram så skall jag samla ihop alla berättelser och göra ett till inlägg. 

Ta hand om er och era skyddsväsen

/Anna