Yule ( Midvinter) är den första sabbaten på det nya året och det är också tidpunkten då ljuset vänder tillbaka.
Speciellt här uppe i Skandinavien har vi firat versioner av midvinter / Yule under väldigt lång tid. Långt innan Norden blev kristnat.
Just Yule är högtid/ sabbat som inte härstammar ifrån den Keltiska paganismen. Enligt wicca traditionen/ religionen så är detta tidpunkten då Guden återföds som Solbarnet, efter att ha vilat i underjorden sedan Samhain, den föregående högtiden. Det är alltså nu årshjulet börjar om. Ordet Yule har sin rot i namnet Jul.
Att fira Yule / Midvinter
Hur man än väljer att fira eller inte fira är upp till var och en. Man kan välja vissa delar och inte bry sig om dom andra. Det finns inga direkt regler. För mig står Yule/ Midvinter för ljusets återkomst, att i den mörkaste perioden i våra liv gror fröet till ljuset. Jag tycker det är en väldigt vacker och tröstande tanke som man kan ta med sig på mycket i våra liv. Vi alla går igenom mörka perioder både själsligt och fysiskt. Men mitt i det mörkaste finns det lilla, lilla fröet till ljuset och värmen.
Jag dekorerar gärna huset med granris, torkade apelsinskivor, kottar, pentagram, järnek, nötter, anis, och mossa. För mig är detta ett sätt att bjuda in moder jord i mitt hem. Jag "boar" med varma färger, doftande ljus, filtar och hemgjord glögg. Jag har också minst ett par kransar runt i hemmet som skydd mot onda andar och negativa energier. Cirkeln som symbol är uråldrig och är ett starkt skydd. Jag brukar sätta i kvistar av sådant som rosmarin och gran som jag vet är skyddande.
Midvinter ritual:
Midvinterritualen brukar handla just om denna vändpunkt och solens återkomst. Vi kallar på ljuset ur mörkret och firar Solgudens födelse. Fröet till ljuset finns i det djupaste mörkret. Gudinnan kan här både betraktas som den födande Modern och som vinterns mörka gudinna, den Gamla, som låter Guden vila under vintermånaderna.
Man kan tända en brasa ute om man vill fira tillsammans med flera, se lågorna dansa och föreställ dig hur de värmer upp den frusna jorden och kallar den nyfödda guden fram ur mörkret. Man kan också lägga både kanel, anis, pomeransskal och nejlikor i elden som blot till guden och gudinnan, en slags födelsegåva. Det är också en bra ritual att göra sig av med oönskade känslor och tankar, om du tänder en eld så skriv lappar med det du önskar göra dig av med. Släng dem i elden och se hur lågorna slukar upp dem och hur de går upp i rök. Du har nu renat dig från det som du inte längre önskar ha med dig.
Vill man inte göra det så stort kan man ta en eldsäker skål och göra det hemma. Men var försiktig så att det inte brinner för mycket.
Te / dryck:
För er som har följt mig en stund, vet att jag älskar glögg och varje år sätter jag egen som är färdig lagom till första advent. Och när det kommer till midvinter tiden är det fint att välja varma drycker, med kryddiga smaker och dofter, så som te eller glögg. Örterna och kryddorna i drycken för kroppen att vakna till liv och värmas upp inne från. Alla behöver lite extra värme och energi på vintern.
Elden:
Alla elementen är viktiga och behövs när man skall kasta en cirkel eller göra en ritual. Men just till midvinterritualen känner i alla fall jag en stark dragning till eldens element det är som att den ropar på mig att tändas, att den vill värma upp jorden och se hur allt återföds och börjar spira till våren. Den vill ge ljus, energi, passion och värme. Men den kan också sluka en så man skall vara försiktig med att överbalansera ett element. En eld ritual vid midvinter passar mig, men det är inte säkert det passar alla. Så kära häxa det bästa tips jag kan ge dig är att du hittar det som känns bäst för dig.
Varma Kramar Anna