Naturens egna apotek

Det finns så mycket gott och nyttigt som vi kan ha användning av i naturen, att bara sakta ströva omkring i skogen kan ha en läkande kraft, att ta några djupa andetag och känna hur luften och lukten från träden fyller ens lungor.
Bara några generationer tillbaka i tiden hade dem stenkoll på vad som gick att äta, förädla och använda som läkemedel. Mitt intresse för att göra saker själv, förädla själv, odla själv, stöpa ljus, laga mat har kommit från de fantastiska kvinnor som jag har haft turen att växa upp med, Min mamma, mormor och gammelfarmor för att bara nämna några, att se hur de samlades i köket, där lagades mat, syltades, stoppades korv, vävdes. Ett fint barndomsminne som jag har var när jag fick följa med mormor ut i skogen för att samla rötter till garn färgning. Det gamla bonde arvet är en kulturskatt som vi borde ta vara på. 
Nu vill jag påpeka att naturläkemedel aldrig skall bytas mot traditionell medicin eller en läkares rekommendationer. Detta är mer tänkt som ett litet hjälpmedel i vardagen.  Jag har här nedanför gjort en lista på några av mina favoriter i naturen, Självklart finns det så mycket mer, om du är mer intresserad skall du läsa följande böcker:

Vildplockat - Niki Sjölund

Häxans Trädgård - Hella Nathorst-Böös

Häxans Kokbok - Hella Nathorst-Böös

Kryddväxter Odling, användning, lexikon - Marie Hansson och Björn Hansson


Några härliga favorit växter

Naturen är läkande, naturen ger oss det vi behöver, om vi tar hand om naturen tar den hand om oss. 

Lavendel - 
Detta är verkligen en av mina absoluta favoriter, i växtzon 1 och ibland 2 kan man odla perenn lavendel annars är den otroligt vacker att ha i kruka. Doften är lugnande och blommorna är både ätbara och innehåller oljor som är bra för huden. Jag brukar göra lavendel vatten och hälla på sprayflaska till barnens rum, om de blir mörkrädda, sprayar vi monster bort spray. Man kan koka te på lavendelblommorna och stjälkarna, detta skall hjälpa mot oro, stress och PMS.



Ringblomma -

Denna lilla kraftblomma som både är ätbar och vacker. Den hjälper mot hudproblem, torr hy, sprickor. Många gör ringblomssalva. Blomman har funnits i Sverige sen medeltiden och är ettårig. Den sägs kunna hjälpa mot huvudvärk. 

Pressa ut saften ur bladen och stryk på huden för hjälp med sårläkning. 



Bergbrämsa -
Är en liten ört som hör till kålväxt familjen, man hittar den längst kusten i Sverige. Både blommor, bladen och fröna går att äta, lägg dem tillexempel i sallader eller på smörgås då de smakar lite krasse. Bergbrämsa har använts som medicinal växt länge då den har antibakteriella egenskaper, svampdödande och virusdämpande. 


Fläder -
Om du någon gång har varit och gått vid en gammal stuga eller torp så är en fläderbuske en vanlig syn, den var en riktig undergörare då den fungerar slemlösande och virusdämpande. Förr var det vanligt att koka förkylningste på fläder. Den är också svettdrivande. 







Havtorn -
Ett riktigt litet vitaminbär, den växer ut med den svenska kusten och är proppfull av A, E och C vitmaner, den innehåller och fettsyran Omega7 som är extra viktigt att få i sig om man är i klimakteriet. 

Maskros -
Denna hatade lilla gula blomma som växer i princip allas trädgårdar, och anses vara ett ogräs borde vara en något som alla familjer försökte få in i sin kost. Allt på maskrosen går att äta och den är proppfull av vitaminer, järn och zink. roten på maskrosen innehåller 25% kolhydrater. Maskrosen kan vara vår biljett till överlevnad om vi skulle råka ut för väldigt svåra tider. 




Nejlika -
Är en riktig kraftblomma, det finns ca 300 olika arter men bara 6 av dem växer vilt i Sverige. Nejlika både torkad och färsk fungerar smärtlindrande, Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på magsyra.


Rosmarin -
Rosmarin används oftast som krydda i matlagning men är en fantastisk ört att använda till både hudvård och för att lindra magknip. Den hjälper också till om du har dålig aptit och problem med matsmältningen. Den anses också hjälpa mot depressioner och huvudvärk. De medicinska egenskaperna beror på den höga halten av eterisk olja. Utvärtes används oljan som smärtstillande och cirkulationsbefrämjande medel vid reumatism och muskelvärk.




Kärleksört -
Den växer i de flesta äldre trädgårdar då människor förr i tiden förstod vilken viktig växt denna blomma verkligen är. Den är inte bara god att äta, man kan exempelvis steka den, ha den i sallader (smakar nästan lite paprika) eller woka med andra grönsaker. Man kan äta både bladen och rötterna. Den är sammandragande, blodstillande och antiseptisk. Färska krossade blad har lagts som lindrande medel på sår och brännskador. De ansågs även verksamma mot liktornar, vårtor och valkar.