Den kloka gamla gumman

Hon var fruktad den kloka gamla gumman som bodde i utkanten av den lilla byn, men inte utstött. Hon bodde ensam i ett litet torp som var fullt av målade tecken, hängande stenar och torkade kvist buntar. Ibland på ljusa månskens nätter kunde man om man vaknade se henne ute i sin lilla trädgård där hon satt med armarna upp mot månen.
Människorna visste att hålla sig väl med henne. Om de skulle råka förarga henne var de rädda för att hon skulle skicka en förbannelse på dem eller deras djur. Sen var hon också bra att ha när någon av dem fick en åkomma eller blev sjuka, hon hade pulver och brygder för det mesta man kunde råka ut för. Även sånt som man inte pratade högt om, som en oönskad graviditet eller när man behövde en kärleksbrygd för att vända någons svala känslor till passion. Gumman gav dem talismaner med skyddande stenar och magiskt pulver för att lägga i hörnen i husen, hon var helt enkelt en trygg hamn för dem.
Barnen tyckte hon var lika delar spännande som läskig, när de hörde henne muttra för sig själv på väg mot skogen för att samla örter och kvistar. De hade hört av sina föräldrar att gumman kunde prata med skogens djur och även de små vättarna som befolkade de djupaste delarna av deras skog. 

Kvinnor har i alla tider fått stämpel som häxa, eller klok gumma, oftast är det en kvinna som har kunskaper om naturens gåvor och krafter. Bilden av en krum gammal gumma med krokig näsa, topp hatt och kvast är en filmvärldens version av en häxa, oftast var hon också elak och stod i förbund med både satan och demoner. Att vara en modern häxa på 2000 talet är mer accepterat i alla fall här i norden där religion som oftast är häxors fiende har haft en tillbaka gång de sista 100 åren. 

Så kan vem som helst kalla sig häxa kanske du undrar? 
Svaret är ja, om du känner dig dragen till naturen och elementen, har intresse för läkekonst och känner dig beskyddande över djur. En del häxor har speciella gåvor men visst kan man praktisera häxkonst utan att ha någon paranormal eller annan gåva. En kökshäxa är någon som gärna inte pratar så högt om sitt kall utan praktiserar det mest genom mat och läkande salvor i hemmets vrå. 


En kökshäxas bästa tips

Redskap och måsten

Naturens apotek 

Huskurer och tips