Gua Sha verktyg

Gua sha terapi genom historien

Gua sha kristall massage rollers och spatlar har fått ett stort uppsving i Norden de senaste åren och det har gått en trend i att använda dessa i sin hudvårdsrutin. Man kan kanske undra om det verkligen är så bra som det sägs eller om det bara är en influensers trend.
Även om dessa verktyg är relativt nya i Sverige så är det en terapi form som är ca 4500 år gammal och som har sitt ursprung i den östasiatiska medicin traditionen. Den är alltså inte på något sätt ny och är väldigt beprövad. Förr i tiden var du tvungen att ha en utbildning inom Gua sha för att få lov att använda dem. Traditionellt så var det Nefrit Jade kristall som användes i verktygen då Jade har en lugnande effekt och är en relativt hård kristall. Nu finns verktygen också med en del kvarts kristaller och andra typer av hårda kristall typer. Så länge verktygen är gjorda av 100% naturliga kristaller så kan du välja den kristallen du känner mest dragning till. 

Gua sha i den morderna hudvårds rutinen

Så vad var det de gamla helarna och medicinmännen egentligen kom på som gjorde att vi 4500 år senare fortfarande använder deras verktyg och metoder?
Att kristaller har helande krafter har människan vetat i flera tusen år, och att använda dem inom medicinen var ett naturligt sätt att komma åt kristallens egenskaper. Att använda Gua sha massage rollers eller spatlar kan frigöra blockeringar och öka blodcirkulationen, gua sha redskapen ökar kollagenproduktionen i huden och ger den klarhet och lyster. De stimulerar lymfkörtlarna och fungerar som en lätt lymfmassage.
Verktygen lugnar stressad hud och kan minska svullnader och puffighet som uppkommer när man sover dåligt eller är stressad. De kan minska spänningshuvudvärk. Om du har problem att sova så kan de använda verktygen precis innan du skall lägga dig för att frigöra stress och blockeringar, detta skall göra att man har lättare att falla i sömn och sova längre. Här nedan ser du en bild hur du kan använda en gua sha spatel i ansiktet. Gua sha verktygen går också utmärkt att använda på ryggen, armarna, benen och fötterna. 

Olika typer av Gua sha verktyg

Det finns väldigt många olika slipade former av Gua sha verktygen. De mest traditionella är massage rullarna, de kan antingen ha en rulle eller två på samma massageskaft. Ofta har de en lite större och en mindre. Dessa är bra att använda i ansiktet och ner mot nacken och halsen. De olika spatlarna är lite mer användarvänliga för andra delar av kroppen, exempelvis under fötterna, armarna och ryggen. Gua sha kammarna är speciellt utformade för hårbotten.